‘Valse manier om mensen te beschadigen’

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

,,De brief viel ongeveer twaalf dagen geleden bij mij in de bus. In eerste instantie dacht ik dat het een verlate 1 april grap was. Daarna tuinde ik er ook in, in mijn onbevangenheid. Toen ik er later dieper op in ging, kwam ik erop terug”, vertelt Souman. De anonieme brief gaat op een cynische manier over de komst van het nieuwe restaurant Tre Amici. Er wordt in de brief bijvoorbeeld gesuggereerd dat de zaak tot laat in de nacht open gaat en dat er broodjes kebab te koop zullen zijn. Dat blijkt niet het geval. Het restaurant gaat zich richten op Italiaanse maaltijden en zal sluiten om 22.00 uur.

Rare anonieme brief over nieuw restaurant BENNEKOM - ,,De brief is een valse manier om mensen te beschadigen”, zegt Marcel Souman. Hij reageert op een anonieme brief die bij hem en andere omwonenden van de Brinkstraat twee weken geleden op de mat viel. In de brief werden valse aantijgingen gedaan richting een nieuwe horecagelegenheid aan de Brinkstraat 22 en had het effect dat zo’n twintig omwonenden bezwaar maakten bij de gemeente.

door Lisette Ruzius

Toen Souman de brief onder ogen kreeg, was zijn eerste reactie om bezwaar te maken tegen de horecagelegenheid. ,,Je tuint er met open ogen in, maar ik ben wel iemand die het oordeel getoetst wil zien en dan ga je bellen. En toen bleek een heel ander verhaal.” Souman sprak ook met andere omwonenden. Hij kwam met twaalf Bennekommers in contact die ook bezwaar wilden aantekenen. Bij hen speelde angst voor overlast van de jeugd een belangrijke rol, iets dat door de brief extra worden gevoed. Verder waren er ook reacties, dat er al zoveel in Bennekom is op horecagebied. Souman heeft de omwonenden ook weer gesproken, nadat duidelijk was geworden dat een groot deel van de brief niet deugt. ,,Een aantal heeft besloten geen bezwaar meer te maken, enkelen blijven aan hun bezwaar vasthouden, zoals de achterburen die de luchtafvoer in de tuin geblazen krijgen.”

De eigenaren van het restaurant lieten eerder weten flink benadeeld te zijn door de vreemde brief. Ze moesten stoppen met bouwen. ,,Dat heeft niets te maken met de bezwaren. Als de bouwvergunning er nog niet is, mag er nog niets gebeuren. Als alles volgens het bestemmingsplan klopt, wordt die gewoon verleend. Dan kan worden gestart en hoeven de eigenaren niet te wachten tot de bezwaren zijn behandeld”, zegt gemeentewoordvoerder Daphne Boomsma. Er zijn twintig bezwaren binnengekomen.

Er wordt in de brief verder gesuggereerd dat de makelaar zijn contacten bij de gemeente zal aanwenden om de bezwaren afgewezen te krijgen. Martin Jacobs van de gelijknamige makelaardij, die eigenaar van het pand is, heeft niet het idee dat er naar hem wordt gewezen. Martin Jacobs: ,,Ik snap hier niets van. De huurders vroegen wat ze in het pand konden beginnen en toen heb ik ze doorverwezen naar de gemeente. Wat ze nu gaan doen, voldoet aan alle eisen. Ze willen er helemaal geen nachtkroeg van maken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie