Europadag op middelbare school in Ede en scholen Gelderland

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Honderd ambtenaren van de Europese Commissie reisden naar de Europese provincies af om woensdag 9 mei met leerlingen (van 13-18 jaar oud) te praten. Gedeputeerde van Gelderland, de Edese Marijke van Haren, gaf hierover gisteren een gastles op scholengemeenschap Het Streek in Ede.

Het initiatief ‘Europadag in scholen’ is georganiseerd om jongeren bewuster te maken van wat de Europese Unie onderneemt in de wereld. Door de dialoog aan te gaan met leerlingen kunnen de EU-ambtenaren het debat stimuleren over de Europese waarden die staan voor solidariteit. Ambtenaren bezoeken bijvoorbeeld de Elzas in Frankrijk, de provincie Jelgava in Letland, maar ook het Oostenrijkse Karinthië. In Nederland zullen de EU ambassadeurs Pauline Klein Bog (Directoraat-generaal Europeaid) en Kim Nasson (Directoraat-generaal Humanitaire hulp) de provincie Gelderland bezoeken.

De 50 provincies in 18 lidstaten die betrokken zijn bij dit initiatief staan voor de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome, de voorloper van de Europese Unie. In totaal doen 97.000 leerlingen van 4420 scholen mee. De “ambassadeurs” van de Europese Commissie zijn werkzaam op het gebied van ontwikkelingsamenwerking.

In Gelderland doen 14 middelbare scholen mee aan het initiatief. Gelderse politici, burgemeesters en vertegenwoordigers van de Europese Unie trekken de provincie in. Ze gaan langs bij verschillende middelbare scholen om samen met de leerlingen de Europese vlag te hijsen. Daarbij wordt ook de Europese hymne gespeeld. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje: ,,Europa leeft als wij het willen. Daarom is het zo belangrijk om de jeugd te informeren en te betrekken.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie