Blauw Geel naar tweede klasse

9 mei 2007 om 00:00 Nieuws

‘Blauw Geel is kampioen en daar kan niemand meer wat aan doen’. De remise haalden de Blauwgelers voor de poorten van de hel weg. Want vooral in de slotfase was het knap spannend. Door goed verdedigingswerk en het goede werk van doelman Erik Hageman konden de Blauwgelers de nul houden. Toen arbiter H. Wemmenhove het laatste fluitje leek te blazen vloog iedereen vanuit de dug-out het veld in om het kampioenschap te gaan vieren. Het bleek vals alarm. Twee minuten later was het wel raak. En was er blijdschap bij iedereen die Blauw Geel een warm hart toedraagt.

EDE - Zeven jaar heeft Blauw Geel ‘55 moeten wachten. Zeven jaar geleden werd de Edese voetbalclub voor het laatst kampioen. En wel middels een 4-3 zege op het Arnhemse ESA. Al die tijd hoefde de vlag overigens niet ongebruikt in de kast te liggen. Want twee jaar geleden kon de vlag halfstok vanwege een degradatie naar de derde klasse. Twee jaar later keert de equipe van trainer Jan Veldhuizen terug in de tweede klasse. Een 0-0 gelijkspel tegen Gazelle Nieuwland was genoeg. ,,Weg uit de Micky Mouse competitie,” aldus een opgetogen Stefan Laurens.

door Jan de Boer

Aan Gazelle Nieuwland-kant grote teleurstelling. Dat was te begrijpen, want de ploeg had tot aan de winterstop de grootste kansen op de titel. Bij Blauw Geel daarentegen was vooral de eindstreep excellent. De Edenaren begonnen de competitie als de grootste kanshebber. In het begin verloor de ploeg onnodig veel punten. ,,Ook hadden wij een winterstopdip,” zoals Jan Veldhuizen het omschrijft.

Puntenverlies van de concurrentie, zelf punten pakken. Het bleek het recept van de Blauwgelers voor het kampioenschap. Voor Veldhuizen betekende het ook het eerste kampioenschap als trainer. Hij werd nog wel niet zo genoemd. Maar leek wel de Joop Zoetemelk van de Edese voetbalwereld. ,,Ik werd bijna altijd tweede.” Van dat imago is de in Lunteren wonende oefenmeester nu definitief af.

Veldhuizen geloofde in de slotfase heilig in de kansen van z’n team. Ook in de laatste competitiewedstrijd waar Blauw Geel zelf tegen SKV moest spelen en Gazelle Nieuwland tegen Redichem moest voetballen. ,,Ik had er alle vertrouwen in dat Redichem een punt zou pakken. Dat is gewoon een lastige ploeg, die vecht voor de laatste kans. Zelf speelden wij tegen SKV onze beste wedstrijd.”

Het spelpeil tegen Gazelle Nieuwland was niet geweldig, vond ook de coach. ,,Maar dat doet er niet toe.” Het doel heiligde de middelen. Jan Veldhuizen is toe aan de tweede klasse. ,,Met alle respect maar ik wil wel eens tegen andere ploegen als bijvoorbeeld Excelsior Zetten spelen. De ploegen in de derde klasse ken ik nu allemaal wel. Als club hoort Blauw Geel gewoon in de tweede klasse te voetballen. Het moet blijken of wij daar wat te zoeken hebben.”

Tot een kwartier voor het einde waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Dan was Gazelle beter, dan weer Blauw Geel. Echt goede kansen kregen beide teams niet. Met nog twintig minuten op de klok kregen de Blauwgelers het moeilijk. Ook kreeg Gazelle enkele kansen om de score open te breken. Met veel kunst en vliegwerk voorkwam de defensie van de Edenaren dat.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie