Regenwater niet meer in riool

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Bij hevige regen staan enkele straten aan de rand van de Componistenwijk blank. Om dit op te lossen én voorbereid zijn op meer regen door de klimaatsverandering, wil het gemeentebestuur in deze wijk een proefproject starten met het afkoppelen van regenwater op het riool.

door Lisette Ruzius

Nu zijn regenpijpen van de 450 huizen nog veelal aangesloten op het riool. En dat is zonde, volgens wethouder Peter van ‘t Hoog. ,,Het schone regenwater komt dan bij het vuile afvalwater en moet vervolgens weer worden gezuiverd.” Dat lijkt het paard achter de wagen spannen. Het wordt een redelijks groot ontkoppelingsproject. Die is in twee opzicht nieuw. Voor het eerst wordt afgekoppeld zonder dat er wordt meegelift met andere onderhoudswerkzaamheden. ,,Ten tweede stellen we experimenteel afkoppelingssubsidie in. Daarbij vragen we bewoners van de wijk om mee te doen.” Lange tijd was het in Nederland en dus ook in Ede gebruikelijk om regenwater zo snel mogelijk af te voeren. Daar komt men nu van terug. Schoon water bij vies water voegen en weer schoonmaken is niet efficiënt. En het hoeft niet snel, want je kunt het water op de plek waar het valt in de grond laten infiltreren. Bovendien zijn er vaak pieken in de hoeveelheid regen. ,,Hierop is het riool niet berekend en dan komt de overstort van het vuile water in het grondwater. Die intensieve regenbuien gaan we vaker krijgen door de klimaatsverandering en daar moeten we op voorbereid zijn”, vindt Van ‘t Hoog.

Buffers

Nou is er al een gemeentelijk waterplan waardoor er op diverse plekken buffers in het riool zijn aangelegd en de overstort minder is. Ook moeten alle nieuwbouwwoningen afkoppelen. Op diverse plekken in de gemeente Ede zijn nog meer maatregelen genomen. ,,In het Beatrixpark zijn waterdoorlatende klinkers in de straat aangebracht en ook zijn hier opvangvoorzieningen geplaatst.” In Harskamp is op twee kleine locaties gevraagd mee te doen aan afkoppeling en alle bewoners hebben daar gehoor aan gegeven. ,,Nu is het voor het eerst dat we op grote schaal gaan afkoppelen, waarbij zowel de openbare ruimte als de woningen betrokken zijn.”

Bewoners kunnen straks het water uit de voortuinen laten wegvloeien via de waterdoorlatende klinkers in de weg. Bijkomend voordeel is dat automobilisten vaak langzamer rijden over kllinkers. Voor de achtertuinen is een bijdrage van de gemeente beschikbaar. Er kan bijvoorbeeld een infiltratievijver worden aangebracht, ondergrondse infiltratiekratjes, maar ook heel goedkoop een regenton met grint eromheen. Je kunt natuurlijk ook gewoon je regenpijp doorsnijden en het regenwater op je gazon laten lopen. Het kan dus goedkoop en duurder. ,,De kosten variëren van een paar euro tot dertig euro per vierkante meter dak. De gemeente vergoedt de gemaakte kosten tot een maximum van 10 euro per vierkante meter dak”, legt Christel Koppen, beleidsmedewerker water uit. Het afkoppelen gaat de gemeente maximaal twee ton kosten.

Overigens is bewust gekozen voor de Componistenwijk als proefproject. Dit is vanwege de hoge ligging, zandgrond en het lage grondwaterpeil. ,,Dat maakt de wijk heel geschikt voor infiltratie.” Zou niet voor dit systeem worden gekozen - de gemeenteraad moet zich er nog over buigen - dan zou de oplossing zitten in het verzwaren van het rioolstelsel. ,,Maar dit is duurzamer”, zegt Van ‘t Hoog. Wel zal ook nu op bepaalde plekken het riool dat meer dan dertig jaar oud is, worden bijgespijkerd. Nog voor de zomer kunnen de bewoners van de Componistenwijk een nieuwsbrief in de bus verwachten, waarin alle informatie zal staan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie