Mysterie in muziekbibliotheek

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Menigeen denkt bij Twilight Zone aan een nummer van Golden Earring. Het door Ron Hendriksen gemaakte muziekstuk heeft daar niets mee te maken. Hendriksen schreef een mysterieuze Twilight Zone voor Ede uit de Kunst. ,,Het thema van de dag ‘schemering; echt of onecht’ vormt de basis voor het ontwerp van dit muzikale decor,” zegt de gitaar docent.

door Jan de Boer

Het is allemaal een beetje vaag. Er werd volgens Ron Hendriksen bij Cultura gezegd dat er tijdens het evenement Ede uit de Kunst ook wat moet gebeuren op de muziekafdeling. ,,Daar ben ik op ingesprongen. En heb een beetje een geheimzinnig stukje muziek gemaakt. Dit naar aanleiding van mysterieuze televisieprogramma’s. Dat is de achterliggende gedachte van Twilight Zone.”

Er is een geluidsspoor gemaakt, vertelt Hendriksen. ,,Het is een collage van geluiden.Van klanken uit de natuur, van mensen. Noem maar op. Dat wordt door geluidsboxen weergegeven. En daar spelen leerlingen van de muziekschool kleine muziekfragmentjes doorheen.”

De muziek wordt door vier duo’s gespeeld. Twee gitaren, twee klarinetten en twee cello’s. Of er ook nog twee harpisten meedoen, is nog onduidelijk. ,,Elk duo zit in een hoek van de muziekbibliotheek. En speelt korte genoteerde muziekfragmenten, waarbij de volgorde vrij is. Deze fragmenten zijn vrij eenvoudig te spelen; de uitdaging zit hem in de vrijheid. En daarbij de concentratie om met elkaar tot een mooi geheel te komen.”

Het wordt volgens Ron Hendriksen geen standaard muziekuitvoering, waar het publiek rustig zit te luisteren. Evenmin is er een voorspelbaar resultaat. ,,We spelen Twilight Zone viermaal en elke keer zal het anders klinken. Centraal is er een geluidsspoor. De spelers worden door een microfoon opgenomen. Dit signaal wordt gemixt met het geluidsspoor. Op deze manier ontstaat er een soort decor van geluid, dat zo’n vijftien minuten duurt.”

Twilight Zone noemt Ron Hendriksen minimal-music. ,,Improvisatie. De leerlingen spelen muziek, die ik heb opgeschreven. En reageren op wat zij horen. Het moet allemaal een beetje geheimzinnig zijn, spannend worden. De muziek klinkt niet elke keer hetzelfde. Het is dus geen concert of zo. Er zitten geen mensen op stoeltjes te luisteren. De afdeling is gewoon open voor het publiek.”

Hendriksen noemt het een muzikaal decor. ,,Je hoort eens wat anders dan anders. Het is wel spannend hoe het allemaal gaat lopen. Ooit heb ik iets dergelijks gedaan met een grote groep gitaren. Ook in Ede. Dat ging erg leuk. Het is overigens niet de bedoeling dat er mensen in grote groepen naar komen luisteren. Je komt naar de bibliotheek, je loopt naar de muziekafdeling. En je denkt opeens ‘hé wat hoor ik nou’. Die geheimzinnige muziek kun je terugkoppelen naar schemering, het thema van de dag.”

Op 9 juni wordt Twilight Zone om 11.30, 12.15, 13.30 en 14.15 uur gespeeld op de muziekafdeling van de openbare bibliotheek aan de Molenstraat.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie