Schotse arbiters lopen desnoods marathon

23 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Het is zaterdagmiddag, en de contouren van de winnaars- en verliezerspoules worden zichtbaar. Toeschouwers genieten liggend in het gras van de zon, maar moeten oppassen niet te worden geraakt door ballen die langs de kant worden afgevuurd. Naast veld A liggen zo’n vijftien spelers van het Zweedse Azelea naast elkaar op de grond. ,,We winnen deze wedstrijd, en ook de volgende, makkelijk”, vertelt Petter. Het kereltje heeft de haren strak naar achteren, met een strakke haarband die het beeld van de ‘gelikte’ voetballer onderstreept. De Zweden verliezen de volgende twee wedstrijden op rij en Petter gooit zijn voetbalschoenen als een discuswerper weg. Ook dit gebeurt tijdens het Fortissimotoernooi.

EDE - Voor de twintigste keer werd het internationale jeugdvoetbaltoernooi bij Fortissimo gehouden. Op sportpark De Hoekelumse Eng mochten van 17 tot 19 mei liefst zeven verschillende nationale vlaggen wapperen. Op de jubileumeditie was ditmaal een primeur te zien. Voor het eerst in twintig jaar leidden ook internationale scheidsrechters de wedstrijden van de jeugdige spelers.

door Boy Imminck

Op de twee achterste velden zijn de hele dag al enkele speciale mannen aan het werk. De ‘mannen in blauwe pakken’ komen uit Schotland en zijn meegereisd met voetbalclub Cumbernauld, ook actief op het toernooi. Craig Donohoe zit met zijn bleke huid in de zon. ,,De spelers zeggen bijna niets tegen ons in het veld. Ze durven waarschijnlijk niet goed Engels te spreken waardoor er weinig commentaar is”, aldus de Schot. ,,Sommigen van de Nederlandse scheidsrechters op dit toernooi blijven alleen maar in de middencirkel lopen. Als het moet lopen wij een marathon per wedstrijd”, grapt Donohoe.

De diversiteit in nationaliteiten, de accenten en het enthousiasme maken het toernooi tot een gezellig festijn. ,,Het idee van buitenlandse scheidsrechters speelde bij ons al langer. Het is een succes. We gaan ze zo goed bedanken”, laat Dick Gerressen namens de organisatie weten. De vraag is of Grant Macintosh de bedankjes nog meemaakte. Macintosh sprintte na zijn laatste wedstrijd weg. Op naar de hotelkamer, de FA Cupfinal Chelsea-Manchester United is ook erg belangrijk”, aldus zijn collega-arbiters lachend.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie