Op zoek naar het ‘beste bos’

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Het ene bos is het andere niet. Maar is het ene bos dan ook beter dan het andere? Onder begeleiding van een IVN-Schoolgids onderzoeken leerlingen van groep 6 en 7 van de Edese scholen wat het ‘beste bos’ is.

Schoolgids IVN laat kinderen in natuur speuren

In het bos wijst de IVN-schoolgids de klas twee verschillende stukken bos aan. Een stuk met verschillende soorten bomen (‘gemengd bos’) en een stuk met alleen naaldbomen (‘naaldbos’). In beide stukken bos gaan de leerlingen onderzoekjes doen. Ze bekijken hoeveel planten er groeien. Hoe dik en recht de bomen zijn. Welke bodemdiertjes er leven. En in welk bos een vos het beste konijnen kan vangen.

Voor sommige leerlingen is deze activiteit een van de weinige keren dat zij in de natuur komen. Tijdens de activiteit doen ze vaak leuke ontdekkingen. Bijvoorbeeld dat er op oude dode stukken hout allerlei beestjes leven. De kinderen ervaren het bos heel actief en leren een eenvoudig onderzoekje doen.

Terug op school bespreken ze wat nu het ‘beste bos’ was. De conclusie zal zijn dat niet voor iedereen hetzelfde stuk bos het beste is. Voor veel planten en dieren is het gemengde bos het best. Maar de houthakker vindt juist in het naaldbos vaak de rechtste bomen, voor de beste planken.

De activiteit is een onderdeel van het programma NaTuur- en Milieu Educatie (NME) voor scholen in de gemeente Ede. Dit programma wordt verzorgd door Het Groene Wiel, NME centrum in Wageningen. De bosexcursies worden begeleid door vrijwilligers van het IVN Ede, Vereniging voor Nauur- en Milieu Educatie. Dit voorjaar gaan zij met 25 klassen op zoek naar het ‘Beste Bos’. Daarnaast begeleiden zij ook jaarlijks zo’n 70 klassen bij herfst- en voorjaarswandelingen in het bos.

Wandelingen

Het IVN Ede houdt sowieso veel wandelingen in de maand juni. Op zaterdag 2 juni is er een wandeling door natuurgebied de Zanding en het Otterlose bos. De start is 14.00 uur vanaf parkeerplaats bij restaurant Carnegie Cottage Onderlangs te Otterlo. tel. 591125.

Op woensdag 6 juni is er een vleermuiswandeling op Landgoed Hoekelum. De aanvang is hier 22.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Huis Hoekelum (ingang Edeseweg). De gidsen zijn Hans Hartvelt (tel. 430898) en Wiebe Verbaan (tel. 611947).

Op zaterdag 9 juni is er een lange afstandswandeling van ongeveer vijf uur. Eten en drinken zelf meenemen. Start 10.00 uur. De gidsen zijn dan Stanny en Sanne van Barneveld (tel. 576154) of Sander Belgraver (tel. 619779)

Op zaterdag 16 juni is er een fietstocht door het Binnenveld. Dat begint 14.00 uur vanaf de stoplichten op het kruispunt Van Balverenweg/ Mansholtlaan in Bennekom. Gidsen: Roel Bakker en Christ Elsten (tel. 413797)

Zaterdag 23 juni is er de wandeling rondje Otterlo. Deze begint 14.00 uur vanaf parkeerplaats bij restaurant Carnegie Cottage Onderlangs te Otterlo. Gids Roel van Ekeris (tel. 592095).

u Info NME programma van het Groene Wiel: www.groenewiel.nl of bel 0317-422041. Info IVN: www.ivn-ede.nl of neemt u contact op met Ria van de Bor, tel 0318-573489.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie