Nieuwbouw tussen Oude Kerk, Grotestraat en Achterdoelen

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De gemeente Ede heeft plannen ontwikkeld voor het gebied tussen het Oude Kerkplein, de Boogstraat, de Achterdoelen en de Grotestraat. Het gaat om het voormalige Groenwoudtpand (supermarkt), de panden van de Hema, de Rabobank en enkele winkeltjes langs de Boogstraat. De gemeente ziet graag in dit hele gebied nieuwbouw verschijnen. Op de begane grond is plaats voor winkels met daarboven appartementen. Parkeren vindt ondergronds plaats, aansluitend op de parkeergarage van Q-Park met de ingang aan de Arnhemseweg. Eind 2008 zou de eerste schop al in de grond kunnen.

,,De architect Soeters uit Amsterdam staat als redelijk baanbrekend bekend, maar hij bouwt wel met een ‘menselijke maat’ met herkenbare panelen. We hebben bewust gezegd dat het iets passends moet zijn, niet dominant, zodat de kerk er nog goed uitkomt’’, licht wethouder Simon van de Pol toe.

Aan de Grotestraat en de Boogstraat kunnen panden komen van twee bouwlagen met een kap. Aan de zijde van het Oude Kerkplein worden dit drie bouwlagen met een kap. Op de hoek van het Oude Kerkplein en de Achterdoelen wil de gemeente een Grand Café mogelijk maken. Hier komt ook een grote buitentrap, van waaraf de appartementen ontsloten worden.

De Grotestraat zal in het plan drie meter smaller worden. ,,Dat past beter bij het karakter van het winkelgebied. Bovendien krijgt de kerktoren zo een prominentere plaats in het straatbeeld’’, verklaart wethouder Roel Kremers.

Het gemeentebestuur heeft inmiddels een voorontwerp bestemmingsplan vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt deze ontwikkeling mogelijk. De gemeente is in gesprek met de eigenaren van de Rabobank en de Hema om te bekijken of deze ook daadwerkelijk aan de herontwikkeling mee willen werken. Het Groenwoudtpand is eigendom van de gemeente en kan dus in ieder geval ontwikkeld worden.

In het plan zal de Hema een centrale plaats vanaf de Grotestraat innemen, nieuwe gevestigd op de huidige plek van de Rabobank. Die laatste zal in sterk afgeslankte vorm elders terugkomen. ,,Het zat wat vast op de eigendomsverhoudingen, maar Rabo Vastgoed heeft de zaak in een stroomversnelling gebracht’’, aldus Kremers.

Van een voorstel om de locatie schuin te doorsnijden met een nieuwe straat, hebben deskundigen afgeraden. ,,Dat bevordert de loop van passanten niet positief en dan krijg je dode hoeken.’’

Aan de noordkant is een iets gebogen lijn zichtbaar, zodat daar terrassen mogelijk worden, richting kerkgebouw. De geveltjes in de eerste schetsen sluiten aan bij die te zien zijn bij de nieuwe Hof van Gelderland, al lijkt er nog iets meer creativiteit, speelsheid op losgelaten.

Op 4 juni tussen 17.00 en 19.30 uur is er in Stadskantoor De Doelen een inloopbijeenkomst over het plan. Iedereen kan dan de maquette komen bekijken. Ook zijn er deskundigen aanwezig die een toelichting op het plan kunnen geven. Belangstellenden kunnen de maquette tijdens de hele inspraakperiode bekijken in stadskantoor De Doelen.

u Het voorontwerp bestemmingsplan ligt van 31 mei tot en met 27 juni 2007 ter inzage bij het Informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu. Gedurende die periode kan iedereen een inspraakreactie op het plan indienen bij het College van burgemeester en wethouders, p/a Projectbureau Ede Centrum, Postbus 9023, 6710 HK Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie