Komst nieuw café valt verkeerd

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De komst van Café Cultura, het nieuwe horeca-etablissement in het Edese cultuurcentrum, roept niet bij iedereen enthousiasme op.

Cultura maakt horecabuurman niet blij

door Jan de Boer

Michael Rutjes, de uitbater van Grand Café De Verleiding, lijkt daar niet blij mee te zijn. Rutjes bekijkt op dit moment welke stappen hij tegen Cultura kan nemen. Inhoudelijk wenst de uitbater van De Verleiding geen commentaar te geven op de komst van Café Cultura.

Voor het mogen exploiteren van een horecabedrijf heeft Stichting Cultura van het Edese gemeentebestuur vergunningen gekregen op basis van de Drank- en Horecawet, de Wet op de Kansspelen en de Algemene plaatselijke verordening Ede 2001. Dat is dus allemaal goed geregeld, Verschil van mening tussen Cultura en De Verleiding lijkt er te bestaan over de vraag wie de horecarechten in het cultuurcentrum heeft.

Volgens Ko Oosterwijk, directeur van Cultura, is dat helder. ,,Meer dan een jaar geleden verzorgde De Verleiding de horeca binnen Cultura. Zij wilden daar wel vanaf en wij wilden het wel hebben. Dus wij hebben het overgenomen.”

Er is daarom geen vuiltje aan de lucht, vindt Oosterwijk. Via rechtsbijstand schijnt De Verleiding stappen te willen ondernemen tegen de komst van Café Cultura. Eigenaar Rutjes wil daar niets over zeggen.

Oosterwijk zegt daar geen berichten over te hebben ontvangen. ,,Wel heb ik begrepen dat er vragen waren. Verschillende keren heb ik geprobeerd een afspraak te maken met de uitbater van De Verleiding.

,,Een aantal keren zijn de afspraken gemaakt en weer afgezegd. Wellicht komt dat nog. Het is nog niet gelukt.”

Café Cultura is altijd geopend als er activiteiten zijn in het cultuurcentrum, zegt Oosterwijk. ,,De essentie is tweeledig. Aan de ene kant moet het de omgeving zijn, waar wij ons publiek kunnen ontmoeten. Dat is de hoofdfunctie. Daarnaast dat men bij de leestafel kan zitten met een goede kop koffie er bij. Ook voor bibliotheekbezoekers of ouders die moeten wachten.”

De komst van Cultura Café heeft bij D66-fractieleider Marcèl van Dalen de (schriftelijke) vraag opgeroepen of het openen van een eigen café in Cultura tot de core business van het Cultura zou moeten behoren. ,,Naar de mening van D66 is er reeds een theatercafé, De Verleiding, met een doorlopend contract met de Stichting Cultura Beheer. Is het in eigen beheer hebben en exploiteren van een café opgenomen in de prestatieafspraken tussen gemeente en Cultura?”, wil Van Dalen weten van het college van burgemeester en wethouders als ook van de gemeenteraad.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie