Sprookje Bennekommer lijkt uit te komen

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

De Bennekommer wil het familiepark opzetten bij de recreatieplas die op de rand van Ede moet verrijzen. Er zijn in totaal acht plannen bij de gemeente Ede ingediend voor de invullen van de plas en daar is het park van Vos er één van. Nog dit jaar neemt Ede een beslissing. Het familiepark van Eelco Vos krijgt de naam Lingland en draait om de Linglanders. Ling staat voor heide en het park gaat over een volkje dat op de hei woont. ,,Het wordt een beetje sprookjesachtig, dat pas bij een sfeerpark. Bovendien verwijst het naar Ede als heidelandschap."

BENNEKOM - Het lijkt een sprookje te worden. Bennekommer Eelco Vos kwam erachter dat er voor zijn kinderen maar weinig dagrecreatie is in de regio. Vos vond dat hij er iets aan moest doen en nu ligt er een compleet plan voor een familiepark. ,,Vier jaar geleden ben ik begonnen met dit project uit frustratie dat je voor drie jonge kinderen weinig dagrecreatie hebt in deze omgeving. Zij zijn de reden dat ik hiermee ben gestart." Hij vervolgt: ,,Als ik me ergens aan erger, mag je dat voor jezelf houden, maar als je het openbaar maakt, dan moet je soms het lef hebben om te zeggen hoe je het anders zou doen."

door Lisette Ruzius

Bij het park staan de vier g's centraal en dat zijn groen, gezellig, gezond en goedkoop. ,,Het wordt een park met veel groen en weinig bestrating, conform de regio. We kiezen voor een glooiend landschap waarin de attracties worden weggewerkt. Daarbij staat gezelligheid voorop. Mensen moeten tijd hebben om van dingen te genieten. Vaak krijg je bij pretparken bij binnenkomst gelijk heel veel prikkels op je af, zodat je daar geen tijd voor hebt. De ouders lopen de hele dag achter hun kinderen aan." Verder zullen er in Lingland geen popcorn en suikerspinnen worden verkocht en je zal er ook geen wagentjes met benzinemotoren aantreffen. De entree komt rond de 13 euro te liggen.

Doesburgermolen

De doelgroep is kinderen tot 14 jaar met hun begeleiders. ,,We zitten doelbewust aan de bovenkant van de basisschool, maar dan moet het niet te kinderachtig worden. De attracties moeten voor jong en oud geschikt zijn." Het park mikt op 300.000 bezoekers per jaar. ,,Soortgelijke parken trekken 400.000 tot 500.000 bezoekers per jaar." Belangrijk is de VVV functie. ,,We willen de regio uitdragen in het park." In het sprookjesthema worden bijvoorbeeld monumenten uit de regio verwerkt. ,,Nee, de legende van het Witte Wief hebben we nog niet verwerkt, maar we kunnen het later uitbreiden met mythes uit de omgeving. Wel zijn historische gebouwen in het park terug te vinden, zoals de Doesburgermolen uit Ede, Jachthuis St. Hubertus uit Otterlo en Kasteel Doorwerth. Deze worden in de eerste fase gerealiseerd en misschien dat we het aantal 'monumenten' later uitbreiden." Vos vervolgt: ,,De historische gebouwen gebruiken we om een belevingswereld te creëren."

Dat begint al bij de entree bij de indoorspeelhal, die wordt gemaakt naar aanleiding van het entreegebouw van Deelerwoud. ,,Voor het doolhof De Mollenburcht is gekeken naar St. Hubertus. In het midden van het doolhof wordt een zelfde toren -maar natuurlijk wel minder hoog- neergezet." De in de gemeente Ede geboren en getogen Vos verwijst naar het doolhof in Vaals, het grootste van Europa. ,,Daar heb je drie kwartier nodig voordat je binnen bent. Als je erin loop, sta je steeds weer buiten. Het doolhof is compleet met bruggen en fonteinen. De plattegrond van St. Hubertus wordt het uitgangspunt voor het doolhof in Lingland." Maar ook de rozentuin komt hier terug, zodat degenen die even willen uitrusten, hiervan kunnen genieten. Een andere buitenattractie wordt de Doesburgermolen. ,,Bovenin komt een uitkijktoren waarmee je over het park kan kijken en er komt een klimgedeelte. Tevens willen we kijken of we hier streekproducten kunnen verkopen."

In het park wordt ook een stukje educatie geboden over bijvoorbeeld de natuurlijke of historische omgeving. Hiermee wordt gehoopt dat de bezoekers ook de echte historische plekken in de regio gaan bezoeken. Een belangrijke indoorattractie wordt een overdekte dome (ovale hal) van 8.000 vierkante meter met een complete speelwereld. Dus ook bij slechter weer kan het park worden bezocht. ,,In de hal zijn een avonturenbos, klimvulkaan, Linglandboerderijtjes, draaiende cupjes in water en een monorail ganzenvlucht te vinden." Aan de achterkant start de bospromenade die door het park loopt, compleet met tunneltjes en aan de andere kant is een terras aan het water. ,,Je kunt wandelen door de landschapsinrichting. Er komt bovendien een parkstrand", aldus de Bennekommer.

Wilde zwijnen

Outdoor kan de bezoeker onder meer genieten van een glijhei. Vos: ,,In het park zul je geen thrilrides aantreffen, waarbij de drie keer over de kop gaat." Wel komt er een boomstronkbob, een ravenrots, draaikolk en junglebootjes. ,,Die bootjes varen door het wildpark, waar dieren leven die op de Veluwe voorkomen zoals moeflons, wilde zwijnen en herten." In het hele park draait veel om het sprookje 'Pling en de Toverspreuk', door de Bennekommer zelf verzonnen. De Linglanders vieren één keer per jaar feest. Hierbij wordt door toedoen van Pling Lingland per ongeluk betoverd door een heksje. En komt onder zand te liggen. Pling moet door het avonturenbos naar de reus, om de spreuk ongedaan te maken. ,,Het is één van de drie sprookjes. Hiervan gaan we ook boekjes uitbrengen en er is speciaal voor het park muziek gecomponeerd", vertelt Vos.

Lingland wordt een middelgroot park waarvoor twaalf hectare nodig is. Naast het familiepark kan er worden genoten van de recreatieplas, die gratis toegankelijk is (parkeren is niet gratis). Eelco Vos wil met het park iets extra's bieden voor de hele regio, Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal én Barneveld. De gemeente Ede wil dat er één exploitant komt voor het familiepark en de recreatieplas. Hoewel het traject voor de realisatie van de recreatieplas met park heeft inmiddels al een jaar vertraging opgelopen, blijft Vos optimistisch. Hij heeft in ieder geval alles voor elkaar. Er ligt een totaalplan, de ABN Amro wil het park financieren en er zijn andere partners gevonden. Grootste knelpunt wordt volgens de dertiger het zand. ,,De toplaag kunnen we zelf hergebruiken voor de glooiingen en wallen langs het park, maar het zand zal ergens anders voor moeten worden gebruikt." Het zand dat eruit komt, is het minst hoogwaardig, dus ver vervoeren is geen optie, omdat de transportenkosten dan hoger worden dan de opbrengst."

,,Dit probleem hebben we bij de gemeente neergelegd. Ook moeten zij zorgen dat de gronden worden verworven, die zij dan vervolgens aan ons overdragen. Het is niet de bedoeling dat wij pas over vijftien jaar het park kunnen realiseren. We gaan voor drie jaar en anders gaat de stekker eruit." Over de haalbaarheid zit Eelco Vos niet in. ,,We horen dat heel veel mensen behoefte hebben aan dit soort recreatie. Ook is er een steeds grotere behoefte om dicht bij huis te recreëren met een thema uit de omgeving. De vraag is wel of het haalbaar is op deze locatie. Daarbij is een actieve rol van de gemeente -in Werv-verband- belangrijk."

Vos is directeur van Careat in Veenendaal, een adviesbureau voor de gezondheidszorg. Hij heeft in zijn dagelijks leven weinig met pretparken. ,,Nee, ik kom niet uit de branche, maar dat is helemaal niet erg want dan kijk je er fris naar en dat is heel gezond. Misschien stop je er daardoor ook meer regiogevoel en creativiteit in." Hij besluit: ,,Ik heb een weddenschap met mijn oudste zoon die in groep vijf van de basisschool zit, dat voor de zomer duidelijk moet zijn of er zicht is op realisatie. Er moeten nu spijkers met koppen geslagen worden."

Kleur mee met Lingland:

Win entreekaarten Museonder en pannekoeken eten!

Op de site www.lingland.nl staan drie kleurplaten. Print een zelf gekozen kleurplaat uit, kleur deze zo mooi mogelijk in en maak kans op een bezoek aan het Museonder op Nationaal Park de Hoge Veluwe in Otterlo en aansluitend pannenkoeken eten in Pannenkoeken- en Partyboerderij 'Kernhem' in Ede voor maximaal 4 personen.

Er worden zijn de volgende leeftijdscategorieën prijzen te winnen: t/m 4 jaar, 5 t/m 7 jaar en 8 t/m 10 jaar.

Lever de kleurplaat voor 30 juni in bij het regionale kantoor van Ede Stad, de Veenendaalse Krant en Hoog en Laag aan de Arnhemseweg 8 in Ede. Opsturen kan ook: postbus 8154, 6710 AD, Ede. Vermeld daarbij je naam, adres, telefoonnummer en leeftijd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie