Het Edes Orkest met Wouter Bakker

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

CONCERT - De Edese pianist Wouter Bakker is de gastspeler tijdens het jaarlijkse concert van Het Edes Orkest. Het concert wordt dit maal - ook omdat het Edese muziekcentrum over een uitstekende vleugel beschikt - gehouden in Cultura. Het concert begint zaterdag 2 juni om 20.15 uur. Kaarten kosten 7,50 euro per persoon.

door Jan de Boer

Wouter Bakker is musicus. Hij studeerde in Utrecht en Amsterdam cum laude af aan het conservatorium. Bakker geeft recitals en soleerde bij verschillende orkesten. Kamermuziek neemt voor hem een belangrijke plaats in. Tegenwoordig doceert hij kerkmuziek aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en heeft hij een eigen pianolespraktijk in Ede.

Mark Snitselaar, de dirigent van Het Edes Orkest, en Bakker zijn geen onbekenden van elkaar. Het tweetal speelt samen met de violiste Janneke Zegveld in het Turdus-trio. ,,We vonden het ook leuk in Ede een concert te geven met een Edese pianist en Het Edes Orkest,” zegt bestuurslid Wietske Oegema.

Bij ieder concert heeft Het Edes Orkest een thema. Dit keer is dat Film & Jazz. ,,We wilden iets doen met Wouter,” vertelt Mark Snitselaar. ,,En hadden het idee om de Rhapsody in Blue van Gerswin te spelen. Dat heeft nogal wat jazzinvloeden. Daarnaast vonden we het leuk om nog een stuk met piano te doen. Na wat zoeken kwam ik op het Warsaw Concerto uit. Dat stuk is voor de film Dangers Moonlight geschreven.” Tijdens het concert Film & Jazz zijn de twee pianoconcerten de verbindende factoren. ,,Evenals de componist Shostakovich. Daar beginnen we en eindigen we mee. Eerst de ouverture ‘The Gadfly’ en we eindigen met een jazzsuite van hem. De pianoconcerten zijn een verbindende factor tijdens het concert, maar ook Shostakovich.”

Voor de pauze wordt de filmmuziek ‘Soldaat van Oranje’ van Rogier van Otterlo gespeeld. En ‘La Strada’ van Nino Rota en ‘Nuovo Cinema Paradiso’ van Ennio Morricone. Iedere keer een ander thema. Voor 2008 heeft Het Edes Orkest de concerten ‘Best of British Ligth Music’ en ‘Joodse muziek van romantisch vioolconcert tot klezmer’ in de planning staan.

Mark Snitselaar hierover: ,,Je kunt wel leuke muziek gaan spelen. Maar als je het als een kunstvorm bekijkt, moet je in je programmering laten blijken dat er een gedachte achter zit. Dan heb je het publiek wat te bieden. En dan leren ze ook wat. Ik wil de mensen graag kennis laten maken met muziek, die niet vaak gespeeld wordt. Of met combinaties van muziek, die je niet zo snel zult verwachten.”

Het Edes Orkest heeft gemiddeld dertig leden, vertelt Wietske Oegema. ,,Er zijn altijd een aantal moeilijk te krijgen instrumenten als een hoorn, trombones of een eufonium. Voor concerten roepen we hulptroepen in om aan het concert mee te doen.” Ook nu is dat weer gelukt. ,,De harde kern is een hele stabiele groep. Ook voor jongeren. Als orkest willen we jonge mensen laten zien dat samen muziek spelen heel leuk en leerzaam is.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie