Stichting Topsport Bennekom in zware financiële problemen

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - De Stichting Topsport Bennekom (STB) heeft zware financiële problemen. De kans is groot dat de stichting failliet wordt verklaard. Grootste reden zijn naheffingen van de fiscus van naar verluidt een kleine ton euro. Inmiddels is al een nieuwe stichting Topvoetbal Eikelhof opgericht, die de bestaande contracten zal overnemen.

door Wim van Kessel

Vanaf 2000 bestaat de STB. Bij deze stichting staan de spelers en begeleiding van voetbalvereniging Bennekom onder contract. De stichting kent drie geldstromen: een bijdrage van de voetbalvereniging, een vaste bijdrage van de businessclub (MID4) en sponsorgelden van bedrijven, die worden aangedragen via MID4. Deze heeft daar een zogenaamde inspanningsverplichting voor. In het bestuur zaten twee afgevaardigden van de businessclub en één van de voetbalclub. Het voordeel van deze constructie is dat de voetbalclub buiten schot blijft als er financiële problemen zijn.

Daar is nu sprake van. ,,Bij controle door de fiscus is nu gebleken dat over de periode van 2000 tot 2004 betalingen anders werden geïnterpreteerd'', laat Wim IJkhout weten. ,,Waar betalingen als onkosten werden aangemerkt, ziet de fiscus het als salaris. Daar moeten dus nog premies over betaald worden. Hoeveel die naheffing is, weet ik niet precies. Zeker is wel dat daar mogelijk problemen voor de stichting uit kunnen voortvloeien.''

,,Omdat we als voetbalvereniging toch al niet helemaal blij waren met de samenstelling van de stichting, was al een nieuwe stichting, Stichting Topsport Eikelhof, in de maak. Alle spelers en begeleiders, waarmee nu een contract is afgesloten, zullen onder deze stichting komen te hangen. De doorlopende contracten vanuit de oude stichting worden ongewijzigd door de nieuwe stichting over genomen'', laat het bestuurslid technische zaken weten.

Geen centen

Met uitzondering van de spelers Michel Nok en Anne van der Kolk. ,,Daar zijn geen centen meer voor. Die beslissing is gebaseerd op sportieve en financiële redenen. Hoewel het tijdstip, net voor de bekerfinale tegen WHC misschien wat ongelukkig was, hebben we het de jongens nu al verteld. Dan hebben ze nog de kans een andere club te vinden. Op zich mogen ze blijven. Alleen zonder contract.'' Van der Kolk heeft in Genemuiden reeds een andere vereniging gevonden. Van Michel Nok, die in tegenstelling tot Van der Kolk het niet meer kon opbrengen te spelen tegen WHC, is dat nog niet bekend.

IJkhout benadrukt dat de verplichtingen richting de spelers altijd is nagekomen. Duidelijk is dat het voor de fiscus een lastige zaak zal worden de uitstaande aanslagen binnen te krijgen. Een faillissement van Stichting Topsport Bennekom ligt dan ook voor de hand.

Vraag is nu hoe het staat met de financiële positie van de nieuwe stichting. ,,Die is door de bijdragen van de voetbalclub en MID4, voor de eerste drie jaar gewaarborgd. Belangrijk daarbij is dat we met Bennekom met een nieuwe kledinglijn komen. Van het eerste elftal tot de jongste jeugd zal vanaf het komende seizoen in hetzelfde tenue met dezelfde sponsors lopen. Daar genereren we ook een stuk inkomsten mee.''

De opzet is dat in ieder geval Wim IJkhout en penningmeester Arjan Bos, is de nieuwe stichting gaan plaatsnemen. ,,De bedoeling is dat daar nog wel een afgevaardigde van MID4 bijkomt, om zo ook op de centjes te letten, die vanaf die kant komen'', besluit IJkhout.

Niet onverwacht

Helemaal onverwachts zijn de financiële problemen niet van de STB. Ruim een jaar geleden besloot de toenmalige voorzitter Jan Broeks al af te treden. Broeks oordeelde toen dat de binnenkomende gelden ontoereikend waren voor een voetbalclub met ambities op hoofdklasse niveau. Vreemd genoeg werd wel even later met ongeveer de helft van de spelers een tweejarig contract afgesloten. Ook werden nieuwe spelers als Bas Dreef en Paulo Meijndershagen gecontracteerd.

Hoewel de huidige problemen dateren van het verre verleden en niet van de laatste jaren, was duidelijk dat ook het laatste jaar de bodem regelmatig in zicht was. Hans Nep nam de zaken als tijdelijk voorzitter even over, maar was ook snel weer verdwenen. Jan van Hattem werd toen zijn opvolger. Uiteindelijk besloot het gezamenlijke bestuur (penningmeester Hennie van de Weerd en technische man Raymund Jager) begin januari dit jaar af te treden.

Hoewel niemand van de betrokkenen daar verder op in wil gaan, lag het probleem vooral in het feit dat de inkomsten van de (hoofd)sponsoren, buiten de vaste bijdrage van MID4, beneden de verwachtingen bleven. Nu lukte het met passen en meten aan de verplichtingen te voldoen. Alleen niemand voelde zich geroepen om de naheffing van de belasting te betalen. Ook het financieel gezonde MID 4 niet.

MID4

,,Wij hebben een door de leden goedgekeurde begroting. Daarin staat precies wat wij bijdragen aan de Stichting. Niets meer en niet minder'', reageert Rob Spiegelenberg namens MID4. Voor Spiegelenberg is het geen optie vanuit de businessclub de schulden aan te vullen. ,,Wij hebben het geld klaarliggen voor het volgend seizoen om alles te bekostigen. Maar dat is niet om belastingschulden uit het verleden van een andere stichting mee te verrekenen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie