‘Eekhoorns wippen om je oren’

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Ondanks dat Klaas-Peter een stadsmens is, is hij al jaren niet meer in zijn oude wijk ‘De Pijp’ geweest. Hij mist het eigenlijk ook nauwelijks. In De Rietkampen hebben ze twee auto’s voor de deur. In Amsterdam waren ze altijd een tijd bezig om een parkeerplaats te zoeken.

EDE - Aan de Nansenstate nummer 8 wonen de 42-jarige Anke en 39-jarige Klaas-Peter Koot met hun twee dochters Lobke (8) en Wieteke (2). Sinds 1998 wonen zij in hun rijtjeshuis in de Rietkampen. Toen Klaas-Peter en Anke elkaar ontmoetten, woonde hij in Amsterdam en zij in Nijmegen. Na anderhalf jaar samen in Amsterdam te hebben gewoond, kozen zij toch voor een plaats die wat centraler in Nederland ligt. Zo kon Anke ook haar baan in een fysiotherapeutpraktijk in Wychen aanhouden. ,,We hebben vrienden over heel Nederland verspreid. Vanuit Ede kun je overal in Nederland binnen tweeënhalf uur komen”, zegt Klaas-Peter.

door Mapke de Boer

,,We gebruikten daar de auto ook veel minder, waardoor we wel eens zijn vergeten waar we de auto ook weer hadden neergezet”, vertelt Klaas-Peter.

Wel missen Anke en Klaas-Peter de theaters die in Amsterdam op loopafstand waren. Nog steeds bezoeken zij een paar keer per jaar concerten, cabaret en toneelstukken, maar daarvoor moeten ze nu een stukje verder rijden. Ook met de kinderen maakt het tweetal zo nu en dan culturele uitstapjes. Zo is Anke met Lobke naar de kindermusical ‘Pluk van de Petteflet’ geweest, en Klaas-Peter ging met de kinderen naar een concert van K3 in Ahoy’.

Anke wist niets van Ede voordat zij in het Veluwse dorp kwam wonen. Klaas-Peter was al wel bekend met de omgeving van Ede. Van jongs af aan kwam hij al op de camping in Lunteren: ,,Ik ben er praktisch geboren.” Nog steeds heeft het gezin een caravan op de camping in Lunteren. Vaak gaan zij daar in de weekenden naar toe. Ook in de zomervakantie zijn ze vaker op de camping te vinden dan in hun wijk De Rietkampen.

Anke: ,,Je bent er lekker in de bossen en we doen er heel veel buiten.” Omdat het een soort van tweede huisje is geworden, hoeft het gezinnetje niet steeds spullen heen en weer te slepen, waardoor ze er soms zelfs eventjes voor een dagje naar toe kunnen. ,,De kinderen vinden het heerlijk om in de natuur te zijn. De eekhoorns springen je daar om de oren,” zegt Klaas-Peter.

Maar ook met hun wijk De Rietkampen is het gezin Koot erg tevreden. De buurtjes staan regelmatig voor hen klaar, en Anke en Klaas-Peter ook voor hen. Anke: ,,Er wonen veel werkende moeders in deze straat. Maar we weten meestal ook wel wanneer wie moet werken. We houden vaak elkaars kinderen op straat in de gaten.” Dat geeft de familie Koot een fijn gevoel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie