Grote ambities WERV-steden

30 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Tevredenheid bij Van Rumund dat de provincie Utrecht de intergemeentelijke samenwerking WERV heeft opgenomen in het convenant. De Wageningse burgemeester liet de kans niet onbenut om de Gelderse statenleden fijntjes te laten weten, dat hij de verwijzing naar samenwerking met de provincie Utrecht node miste in het Gelderse statenakkoord.

Economisch actieplan voor de directe regio EDE - Speciaal werd het WERV economisch actieplan met een helikopter ingevlogen. Nadat de heli was geland op de helihaven van Lukkien aan de Copernicuslaan in Ede kon Geert van Rumund, voorzitter van het bestuurlijk overleg WERV, de actieplannen uitdelen aan de leden van de statenfracties van de provincies Gelderland en Utrecht.

De vier WERV-gemeenten, Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal, hebben de ambitie uit te groeien tot een economisch kerngebied van formaat. En dat met de visie om anno 2015 een veelzijdige, kennisintensieve economische structuur te hebben. Een structuur die werk biedt aan zowel de eigen beroepsbevolking als die in de omliggende regio, met een wervende bedrijfs- en leefomgeving en een sterk accent op kwaliteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Het doel is in 2015 te komen tot een groei ongeveer 14.000 arbeidsplaatsen.

In het economisch actieplan is de gemeente Barneveld een heel natuurlijke partner, vindt Geert van Rumund. ,,Barneveld doet ook mee in die vrijwillige samenwerking. Om aan de slag te gaan met grensoverschrijdende thema's voor de inwoners. Niet om te promoten dat er een nieuwe bestuurlijke eenheid als een WERV-stad zou ontstaan. Nee, juist met behoud van identiteit van de gemeenten."

,,Waarom zouden we niet samen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen, zonder dat we elkaar beconcurreren." Dat was volgens de Edese wethouder Roel Kremers de aanleiding om een economisch actieplan te maken. In de eerste plaats gaat het volgens Kremers over de kenniseconomie. ,,Daar is de universiteit van Wageningen de belangrijkste aanjager. Daarom participeren we als vier WERV-gemeenten ook in Food Valley."

In het regeringsakkoord wordt Food Valley genoemd, aldus Kremers. ,,Landelijk staan we zo goed op de kaart. De spin-off die de universiteit biedt willen wij ten volle benutten door van onze eigen regio een aantrekkelijk gebied te maken voor food, health en agro gerelateerde bedrijven. En dat voor zowel de grote als de kleine bedrijven. Dat kan Wageningen niet alleen."

Ede en Veenendaal hebben wat te bieden op bedrijvengebied, aldus Kremers. ,,Met aantrekkelijke woongebieden in de gemeenten. En fraaie recreatiemogelijkheden als in Rhenen." Hij vervolgt:,,Op gebied van dealhandel kunnen de andere drie gemeenten iets leren van Veenendaal. Wat de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt betreft, ligt de werkloosheid onder het landelijke gemiddelde. Er is nog wel een harde kern langdurig werkzoekenden, maar er zijn ook laaggeschoolden. Die mensen willen we aan het werk krijgen."

u Zie meer over WERV in de losse bijlage bij deze krant.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie