Wielerklassieker ‘wijzigt koers’

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal heeft na 21 jaar een nieuwe naam: Dutch Food Valley Classic. Met die naam hoopt de koersorganisatie de ambities te kunnen verwezenlijken.

Streep voor tussensprint op Stationsweg

Want de Dutch Food Valley Classic, die dit jaar woensdag 13 juni wordt verreden, heeft nu een klassering in de Hors Categorie, de op een na hoogste status van de eendagswedstrijden. ,,De ambitie is om nog groter te worden, maar daar heb je een breder draagvlak voor nodig. Lokaal zaten we al aan de top en dus moesten we ons landelijk richten om budget te creëren voor wat wij willen. Deze stap was dan ook noodzakelijk”, laat Job van Schuppen, koersdirecteur, weten.

Regiogericht

De wielerwedstrijd is er dan ook niet meer ‘alleen’ voor Veenendaal. Met de nieuwe naam richt de koers zich nadrukkelijk op omringende plaatsen zoals Ede, Wageningen, Rhenen en Barneveld. Van Schuppen verwijst naar het feit dat gemeenten overal een evenement zoeken om de gemeente te promoten. Zo is daar de marathon van Rotterdam en Amsterdam, en voorheen Veenendaal-Veenendaal.

De koers kent dit jaar vier tussensprints, en wel in Ede (Stationsweg), Wageningen (nabij theater Junushoff), Rhenen (Grebbeberg) en Barneveld.

Na vertrek uit Veenendaal leidt de wedstrijd de renners naar Lunteren, Barneveld, Ede, Wageningen, Oosterbeek, Arnhem, Posbank, Nijmegen, Berg en Dal, Groesbeek, Nijmegen, bij Lent de dijk op richting Dodewaard, Ochten, Kesteren, Rhenen, door het Binnenveld richting Veenendaal waar op de Kerkewijk de finish is.

In tegenstelling tot voorgaande jaren komen de renners dit jaar niet tweemaal over de Kerkewijk, omdat het verkeerstechnisch niet makkelijk te regelen is. Het publiek hoeft de koers echter niet te missen. SBS6 zendt, net als vorig jaar, de laatste twee uur live uit: ,,En we zijn ook nog in gesprek met Eurosport. Waarschijnlijk is het te laat voor dit jaar, maar voor de toekomst zou het mooi zijn. Dat betekent dat de koers wordt uitgezonden in 27 landen!”

Bij de deelnemende ploegen zitten enkele grote namen zoals Paolo Bettini, Alessandro Petacchi, Robbie McEwen en de winnaar van vorig jaar Tom Boonen. Laatstgenoemde koos in eerste instantie voor de Dauphiné Libéré in plaats van het verdedigen van zijn titel, maar is door een blessure toch weer in beeld gekomen. Rabobank komt met vier rappe mannen naar Veenendaal. Naast Van Heeswijk, vorig jaar nog tweede tijdens Veenendaal-Veenendaal, zijn ook Gerben Löwik, Graeme Brown en oud-winnaar Leon van Bon (2003) van de partij.

u De doorkomst in Ede is woensdag 13 juni omstreeks 12.40 uur. Vanaf Wekerom volgt de karavaan de Raadhuisstraat, Arnhemseweg, Detmarlaan, Stationsweg, Berkenlaan, Klinkenbergerweg, en vervolgens richting Bennekom.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie