Gouden plakken voor atleten Climax

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De pinksterdagen stonden voor een aantal atleten van Climax in het teken van de Nederlandse Studenten Kampioenschappen (NSK). De afvaardiging vanuit Ede was groter dan ooit tevoren: met een groep van maar liefst elf personen ging men op weg naar Amsterdam, naar het complex van de competitieconcurrent AV'23.

Het is duidelijk dat de prestaties en reputatie van de NSK-gangers van het eerste uur, die furore maakten onder de naam Ede Pimpin', menig Climaxatleet hebben geïnspireerd tot deelname aan het NSK. Er waren deze keer zelfs twee dames mee, Emmy Harmens en Sieta Miedema wilden ook wel eens een NSK meemaken. Helaas had Sieta nog wat last van een blessure waardoor ze niet mee kon doen. Dit weerhield haar er echter niet van de rest van de Edenaren van de nodige support te voorzien. Voor support zorgde ook freelance masseur Remco Schuijt. Zelf nam hij niet meer deel, maar hij was niet te beroerd om de nodige hand- en spandiensten te leveren aan de atleten van Climax en een enkeling van een andere vereniging.

Illusie armer

Na enkele schermutselingen op de heenweg, wist het elftal uiteindelijk toch zonder kleerscheuren de atletiekbaan van AV'23 te bereiken. Daar aangekomen mocht Rik Hanswijk zich direct gaan warmlopen voor de 110 meter horden. Ondanks dat Rik dit onderdeel meer zag als extraatje, hoopte hij met een goede dag een gooi naar het podium te doen. Deze illusie werd echter keihard de grond ingeboord. Nadat er een atleet uit de strijd werd geschoten liep Rik een slechte race en eindigde met een teleurstellende tijd op de vijfde plek. Hij kon zich gaan richten op de 100 meter.

De volgende twee atleten die aan de bak mochten waren Ralph Uenk en Paul Bolks, zij liepen de 400 meter. Ralph liep een gecontroleerde race en moest alleen de latere studentenkampioen voor zich laten in de serie. Met een tijd van 51.72 liep hij slechts een fractie boven zijn pr en met ruim een tiende voorsprong plaatste hij zich voor de finale. Ook Paul wist de finale te bereiken. In zijn eerste 400 in tijden liep hij een zeer nette 51.40 en won overtuigend zijn serie.

Machtsvertoon

Terwijl de laatste 400 meterlopers over de streep kwamen, maakten de gebroeders Versluijs hun opwachting bij het speerwerpen. Leon gold als zwaar favoriet. De kampioen van 2005 en nummer twee van 2006 was erop gebrand zijn titel terug te pakken. Gezien de concurrentie leek dit geen probleem te worden, maar op een kampioenschap gelden andere wetten: prestaties uit het verleden bieden geen garantie op eremetaal. Niet onder de indruk van dit cliché wierp Leon het laatste greintje hoop van de concurrentie aan diggelen met twee worpen direct over de 59 meter. Met groots machtsvertoon heroverde hij de titel op het speerwerpen en met een afstand van 59,73 meter hield hij de concurrentie op bijna zes meter. De eerste Nederlandse studenten kampioen uit Ede was een feit!

Broer Jurgen nam ook deel aan het speerwerpen en werd met een worp van 46,80 meter zesde. Hij beschouwde dit onderdeel meer als opwarmertje voor het hoogspringen van de tweede dag, waar hij tot één van de favorieten behoort.

Rentree

Na deze fraaie zege voor Leon was het tijd voor de lang verwachte rentree van Vincent van den Berg. De 400 meter topper van weleer had al tijden geen atletiekbaan meer van dichtbij gezien en hield het dan ook bij de korte sprintafstanden. Op de 100 meter liet hij zien nog steeds over een sterke start te beschikken. Op de laatste meters kwam hij duidelijk wat inhoud te kort, maar zijn begin was hoopgevend. Rik kwam ook op de 100 meter aan de start en met een tijd van 11.56 plaatste hij zich voor de halve finales.

Met de 400 meter nog deels in de benen begon Paul aan het hinkstapspringen. Ondanks een trainingsachterstand bewees hij nog steeds over een goede hinkstapsprong te beschikken en wist met een evenaring van zijn clubrecord van 13,25 meter de vijfde plaats te behalen. Helaas moest Paul voor deze prestatie wel zijn tol betalen, hij kon met lichte blessureklachten niet meer deelnemen aan de 400 meter finale. Ondertussen wist Rik zich niet te plaatsen voor de finale van de 100 meter. Met een tijd van 11.58 viel hij buiten de boot.

Tweede titel

Aan het einde van de eerste dag was het de beurt aan Erwin Meijer om zijn favorietenrol op de 1500 meter waar te maken. Een week eerder wist hij op sensationele wijze zijn pr te verbeteren naar 3.55, waardoor hij met afstand de snelste tijd had staan. Om op een van zijn laatste NSK's, Erwin is inmiddels student af, eindelijk die gouden plak mee naar huis te nemen, was een goed tactisch plan dus een vereiste. De eerste 600 meter liep hij controlerend mee in de groep, waarna hij het heft in eigen handen nam. Onder aanvoering van Erwin ging het tempo omhoog, waardoor er met het ingaan van de laatste ronde slechts één concurrent overbleef. Deze persoon ging Erwin met een versnelling voorbij, maar hij bleef goed volgen. Bij het uitkomen van de laatste bocht gooide Erwin de hoogste versnelling er in. Zijn naaste belager voelde dat hij kracht te kort kwam en probeerde met een laatste wanhoopspoging Erwin onder het tartan te duwen. Met kunst en vliegwerk bleef Erwin overeind en wist uiteindelijk met gemak de titel binnen te slepen in een tijd van 4.02,93. Helaas werd de laffe, onsportieve actie van de nummer twee niet bestraft. Dit mocht de pret echter niet teveel drukken, de tweede titel was binnen!

In dezelfde serie liep ook Mathias Meijer. Hij kon in het begin helaas net niet aanhaken bij de groep, maar wist met een tijd van 4.25,56 wel zijn pr op de 1500 meter te verbeteren.

Het slotakkoord van de dag was voor Ralph. Na zijn 400 meterserie was hij redelijk kapot, maar liet de finalerace natuurlijk niet aan zich voorbijgaan. Zonder de afgehaakte Paul, startte Ralph in baan zes met een aantal sterke mannen in de banen naast hem. Na 150 meter ving hij de groep op en probeerde in de bocht mee te gaan. Deze liepen echter net iets te snel, waardoor Ralph uiteindelijk als vijfde de streep passeerde.

Reputatie

De titels van de eerste dag werden uitgebreid gevierd met een wokmaaltijd, enkele welverdiende alcoholische drankjes en natuurlijk het feest dat traditioneel tussen de twee wedstrijddagen in wordt gehouden. Ondertussen zijn de studenten uit Ede welbekend bij deze feesten en weten ze altijd goed de stemming erin te brengen. Er werden weer wat nieuwe 'vrienden' gemaakt en men ging tot in de (misschien ietwat te) late uurtjes door. De reputatie werd succesvol hooggehouden op het feest, maar er gloorde weer een nieuwe dag waar gepresteerd moest worden.

Na een korte, niet ideale nachtrust, werd vroeg opgestaan voor het ontbijt en de traditionele start van de tweede dag, de 4x100 meter estafette. Er werd met twee teams gestart, maar het was duidelijk dat de afgelopen nacht er nog inzat. Het inlopen ging niet van harte en beide teams stonden meer dood dan levend aan de start. Ede 1 (Ralph, Rik, Leon, Paul) wist Ede 2 (Mathias, Jurgen, Erwin, Vincent) voor te blijven in de strijd om de derde plek. De derde NSK-medaille was een feit!

Niet veel later moest Rik aantreden voor de series van de 400 meter horden. Er was niet veel concurrentie en dus kon hij met een relatief rustige race zijn serie winnen en zich zo plaatsen voor de finale.

Keurig zesde

Toen was het tijd voor de eerste dame om in actie te komen. Emmy Harmens had zich opgegeven voor het speerwerpen. Ondanks dat ze al lange tijd niet meer had geworpen, wist ze zich te plaatsen voor de finale. Terwijl het steeds harder begon te regenen, het was wederom typisch NSK-weer op de tweede dag, ging Emmy steeds beter werpen. Met haar laatste worp wist ze zelfs de 30 meter barrière te doorbreken en met een afstand van 30,04 meter werd ze keurig zesde.

Op de 200m stond een duel tussen Vincent en Leon op het programma, voor beiden niet de favoriete afstand. De kersverse studentenkampioen bij het speerwerpen wist Vincent af te troeven en met 24.60 bleef hij Vincent 0.29 voor. Helaas leverde dit geen plek in de halve finales op voor Leon.

De stromende regen hield aan en op het moment dat voor Jurgen het hoogspringen begon, was de aanloop meer een waterbak geworden en de mat een spons. Jurgen was één van de favorieten met zijn twee meter eerder dit jaar. In deze omstandigheden was dat vrijwel onmogelijk, maar Jurgen sprong uiteindelijk een respectabele hoogte van 1.90. Dit zou voldoende zijn geweest voor het zilver, ware het niet dat hij meer foutsprongen had dan zijn concurrenten. Dit leverde hem wederom een zure vierde plek op, een plaats waar Jurgen de laatste jaren al vaker mee geconfronteerd is op NSK's.

Half zwembad

De baan was ondertussen al veranderd in een half zwembad toen Rik de finale van de 400 meter horden ging lopen. Vlak voor het startschot kwam er nog een extra lading uit de lucht vallen, waardoor iedereen drijfnat aan de race begon. Rik opende snel en had direct een gaatje met de concurrentie. Door een matige laatste horde, kwam er nog een loper in de buurt, maar Rik liep gecontroleerd naar de finish in een tijd van 56.47. De derde studententitel voor Climax was een feit.

Met nog twee onderdelen te gaan voor Climaxatleten was het toernooi al zeer geslaagd. Erwin en Ralph mochten nu nog hun kunsten gaan vertonen op de 800 meter. Beiden voelden zich niet geweldig, waardoor de tijden ook niet om over naar huis te schrijven waren. Erwin wist geen vervolg te geven aan zijn succes op de 1500 meter en moest genoegen nemen met een zevende plaats, Ralph werd elfde.

De kampioenschappen werden afgesloten met een 4x400 meter estafette. In 2005 wist de ploeg uit Ede de titel te grijpen, een jaar later werd met diverse blessures beslag gelegd op de tweede plaats. Bijna mochten de mannen van Climax niet starten op de 4x400 meter door een zielige actie van een concurrerende ploeg. Volgens een niet nader te noemen vereniging had de ploeg van Climax zich een minuut te laat ingeschreven, waardoor Climax niet mee zou mogen doen. Bang als een haas dat een medaille misgelopen zou worden ten gunste van Climax, dreigde deze vereniging vervolgens met een officieel protest.

Estafettetitel

Zover kwam het uiteindelijk niet, waardoor Climax gewoon meedeed. In strijd met vijf andere ploegen liepen achtereenvolgens Rik, Mathias, Paul en Ralph met de stok de baan rond. Rik had weinig kracht meer voor zijn 400, waardoor Mathias en Paul de achtervolging in moesten zetten op de concurrentie. Dit deden zij verdienstelijk, de ploeg schoof van plek vier op naar de leiding toen Ralph de stok in handen kreeg. Beheerst liep hij zijn 400 meter uit en bracht Climax het vierde studentenkampioenschap van het toernooi! De tijd van 3.39,58 is tevens goed voor een plek in de landelijke ranglijsten van dit jaar.

Met vier titels en een bronzen medaille was het een ongekend succesvol NSK voor de atleten uit Ede. Zowel individueel als in teamverband hebben de Climaxatleten aangetoond bij de top van studerend Nederland te horen op atletiekgebied. Met de steun van de supporters en de prachtige prestaties van de atleten was dit weer een NSK weekend om in te lijsten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie