‘Duits Deelen, van vliegbasis tot jeugdzorg’

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Het voormalige vluchtleidingscentrum, met 30 cm dikke muren en stalen luiken voor de ramen, is nu in gebruik als tijdelijke woon- en leefruimte van jongeren. Zullen zij later net als Wolfgang Falck zeggen: ‘Deelen heeft een bijzonder plekje in mijn hart, hier is mijn leven veranderd’?

Boek Ineke Beltman over historische plek DEELEN - Van de hand van Ineke Beltman verschijnt binnenkort het boek ‘Duits Deelen; Van vliegbasis tot jeugdzorg’. Dit boek gaat over het dagelijks leven van de jonge Duitse soldaten in de oorlogsjaren. Verhalen uit de eerste hand, maar ook van Arnhemmers die contacten hadden met deze bewoners van het vliegveld ten Noorden van hun stad. ‘Fliegerhorst Deelen’ met zijn zeshonderd gebouwen is sinds kort een Rijksmonument.

Middeleeuwen

Lag het gehucht Deelen in de middeleeuwen al op een kruispunt van handelswegen, ook in de meer recente geschiedenis was Deelen een centrum, maar dan voor militair luchtverkeer. ‘Fliegerhorst Deelen’ werd in 1940, direct na de Duitse inval, aangelegd op de vliegroute van Engeland naar het Ruhrgebied.

Camouflage

De Duitsers hebben het vliegveld aangelegd op de Veluwe naar de toenmalig modernste maatstaven, waaronder bombescherming en vergaande geïntegreerde camouflage. De toegepaste traditionele architectuur harmonieert uitstekend met de landelijkheid van het landschap.

Luchtoorlog

Weinig Nederlanders beseffen dat hier tussen 1940 en 1945 een hevige luchtoorlog tussen Engeland en Duitsland is uitgevochten. Over die recente Duitse luchtvaartgeschiedenis is, in tegenstelling tot over de Slag om Arnhem met de landing van duizenden parachutisten, maar weinig gepubliceerd. Deelen was de thuisbasis van de Duitse Nachtjagd onder commando van Wolfgang Falck. In Deelen kreeg deze toen 30-jarige officier en piloot de kans zijn ideeën over samenwerking van krijgsmachtonderdelen uit te werken en te testen. In de strategie van een moderne luchtoorlog bleek deze teambuilding voor piloten van levensbelang.

Kop van Deelen

Het boek is mede een initiatief van de Hoenderloo Groep. Zij vindt het belangrijk dat jongeren en medewerkers die hier de komende decennia wonen en werken aan de toekomst van jongeren, weten welk belang de Kop van Deelen in de geschiedenis gespeeld heeft. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan wethouder en locoburgemeester Wilke Dekker op donderdag 21 juni op de Kop van Deelen in het bijzijn van jongeren en medewerkers van de Hoenderloo Groep.

u Ineke Beltman, Duits Deelen. Van vliegbasis tot jeugdzorg, Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, geïllustreerd in zwart-wit, genaaid gebonden, ISBN 978.90.5730.405.7, prijs € 19,95 – 144 pagina’s.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie