Joke: ‘Dansen geeft zelfvertrouwen’

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Klassiek, jazzclipdance, showdance of breakdance. Welke dansstijl het ook is, op maar liefst vier locaties in het centrum van Ede zullen op zaterdag 9 juni de dansers van Jazzdance Joke Bragonje hun beste beentje voor zetten. Het is een swingend en visueel aantrekkelijk onderdeel van het jaarlijkse evenement ‘Ede uit de Kunst’.

,,Je zet als groep gewoon iets neer, dat is nou juist zo aardig’’, legt Joke zelf uit. ,,Voor het publiek is het razend leuk om naar te kijken. En voor de dansers geeft het applaus een kick. De diverse groepen hebben daar dan ook heel lang voor geoefend. De drive is het showelement en het stuk muziek zweept je op. Het is bovendien heel belangrijk voor kinderen dat ze zichzelf een houding kunnen geven. Dan sta je ook wat gemakkelijker in het leven. Dansen geeft zelfvertrouwen!’’, is haar stellige overtuiging.

Elk jaar doet Jazzdance mee aan ‘Ede uit de Kunst’. De naam suggereert alleen dans op jazzmuziek, maar dat is niet meer zo. ,,Alle stijlen vind ik even mooi. Nee, zelf dans ik niet meer, ik ben meer organiserend bezig. Danslessen laat ik over aan zo’n zeven docenten. Die plaatsen met hun eigen stijl hun handtekeningen op het dansen. Ja, het klassiek dansen begint bij ons ook echt op te komen.’’

Klassiek wordt er die dag gedanst bij het Oude Politiebureau, naast het matraskunstwerk om 14.00 en 15.00 uur. In de Vendelstraat in de etalage van Cultura is het jazzclipdance en klassiek wat de klok slaat, ook om 14.00 en 15.00 uur. Misschien zal hier ook nog een kindergroep dansen. In de V&D aan de Achterdoelen zullen bezoekers op de roltrap verrast worden met jazzdance

Op het Doelenplein (bij Café Marnix) geeft de geselecteerde showgroep U-Flow een flitsende demonstratie van 16.00 tot 16.45 uur. ,,Die jongens en meiden hebben echt een hele eigen stijl. Ze maken samen een dans. Ze zijn nota bene uitgekozen voor de landelijke demogyada, daar vindt de strijd plaats om het Nederlands kampioenschap in oktober. De dansers vinden het echt geweldig om hun kunstuiting te laten zien’’, aldus Bragonje.

U-Flow brengt een mix van hiphop, streetdance en breakdance. ,,Ja, het is ontzettend moeilijk om dat te combineren. Daarom trainen we hard. Het is dansen met een acrobatisch tintje. Er zijn maar weinig dansgroepen die dat doen’’, licht Luuk Oldebijvank toe. Hij is docent en leider van deze groep, samen met Manon Todirijo. ,,We stoppen er ook theater in en dat maakte het zeer aantrekkelijk.’’ Oldebijvank zegt dat hij samen met zijn dansers een gat in de lucht sprong toen U-Flow het signaal kreeg dat de groep naar de demogyada mag.

Dat het hard trainen betekent, nemen de dansers op de koop toe. ,,Er is eigenlijk geen betere krachttraining dan het dansen zelf, want van fitness worden de spieren kort. Dat moeten wij niet hebben’’, zegt Luuk. ,,Dansen is ons lust en ons leven.’’

u Het programma van ‘Ede uit de Kunst’ op vrijdag 8 en zaterdag 9 juni is te vinden binnenin ‘Uit in Ede’. Jazzdance Joke Bragonje: Louise Henriëttelaan 2, Ede, tel. 651095.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie