Geen referendum voor burgemeester

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Een kroonbenoeming met maximale inspraak van de gemeenteraad, die op zich al door de kiezers is samengesteld. De meeste fracties in de Edese raad zijn daar tevreden mee. Ze hebben geen behoefte aan een burgemeestersreferendum, waarvoor in de nieuwe gemeentewet wel de mogelijkheid geboden wordt. Volgens CDA-fractievoorzitter Bert Komdeur is de discussie over een gekozen burgemeester verleden tijd.

EDE - Het initiatiefvoorstel van eenmansfractie D66 om een nieuwe burgemeester voor Ede via een referendum te laten benoemen, wordt door geen enkele partij gesteund. De Edese politiek vindt het idee van D66-fractievoorzitter Marcèl van Dalen niet nodig en vreest dat het alleen maar kandidaten zal afschrikken.

Zo'n referendum is alleen maar contraproductief, zo lijken de verschillende fracties te zeggen. Het kan kandidaten weerhouden te solliciteren, want die hebben er geen behoefte aan om op een 'zeepkist' te laten zien wat ze waard zijn. Kiezen tussen twee aspirant-burgemeesters, maar op grond waarvan? Dat vroeg in de vergadering van de raadscommissie algemene zaken maandagavond ChristenUnie-fractievoorzitter Jos van Heuveln zich af. Burgemeesters-kandidaten hebben geen program op grond waarvan ze gekozen worden. En hoe weet je als burger welke kandidaat het meest capabel is? Verschillende raadsleden waren bang dat de voorkeur van de bevolking zou plaatsvinden op basis van slechts factoren als sympathie.

De meeste invoelende woorden kreeg Van Dalen van PvdA, Groen Links/PE en Gemeentebelangen, maar ook die lieten weten diens voorstel niet te zullen steunen.

Van Dalen handhaaft zijn initiatiefvoorstel wel, en dus komt het op de komende gemeenteraadsvergadering aan de orde. Hoe symbolisch het voorstel was, wilde Peter de Pater (GB) van Van Dalen weten. Deze antwoordde dat hij zijn overtuiging wil kunnen blijven uiten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie