Edese politiek verdeeld over aan banden leggen growshops

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

‘Reguleren’ betekent volgens de tegenstanders van het voorstel dat voor een mogelijke vestiging van grow-, head- en smartshops de hekken in Ede dicht blijven. Er wordt gezegd dat er één growshop kan komen - wettelijk kun je een winkel in teeltbenodigdheden nou eenmaal niet verbieden - maar de indieners zijn erop uit elke growshop tegen te houden, luidde het verwijt van hun critici. Die verweerden zich in de raadscommissie algemene zaken tegen de in hun ogen overdreven angst van CDA en ChristenUnie tegen meer wiethandel in Ede.

EDE - Ongeveer fifty-fifty, zo ligt de stemverhouding als later deze maand de gemeenteraad over het initiatiefvoorstel van CDA en ChristenUnie zal stemmen om via de Algemene Plaatselijke Verordening de eventuele komst van cannabiszaken naar Ede te reguleren.

door Bram Wisse

Jos van Kroonenburg (PvdA) en Willy Hulsebos (VVD) hadden geen goed woord over voor het initiatiefvoorstel van ChristenUnie en CDA om die wiethandel te ‘reguleren’. Hulsebos vond het voorstel klein van geest, regelzuchtig, typisch confessioneel en een blijk van wantrouwen jegens cannabisgebruikers.

In de raadszaal waar de commissie vergaderde hadden de indieners van het voorstel voorafgaand aan de discussie een tv-reportage laten zien over toestanden rond illegale kweek en verkoop in Venlo. Volgens Hulsebos kon je Ede en Venlo niet met elkaar. In Ede zijn nog geen growshops en hobbykwekers worden de dupe. Van Kroonenburg sloot zich bij de VVD’er aan. ,,Ik ben verbaasd. Het probleem doet zich in Ede niet eens voor.’’ Hij en anderen dachten bovendien dat wat de indieners van het voorstel willen, juridisch onhoudbaar zal blijken te zijn.

Beter vooraf

Martin Idema van de ChristenUnie gaf toe dat er in Ede ,,nog niets aan de hand’’ was. Maar hij sloot zich aan bij de woorden van CDA’er Bert Komdeur die vond dat je het beter vooraf goed kunt regelen.Van Kroonenburg zei dat hij geen enkel concreet antwoord had gekregen op zijn vraag hoe groot de kans was dat er zich een probleem zou gaan voordoen.

Het werd duidelijk dat het initiatiefvoorstel alleen gedragen werd door de confessionele partijen. De nieuwe Edese burgemeester Tineke Netelenbos, die in die functie haar eerste commissievergadering meemaakte, vroeg zich af of men het voorstel het risico wilde laten lopen dat het een nederlaag zou lijden. Maar de initiatiefnemers wilden het voorstel op de raadsagenda houden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie