Nog vijf varianten ontsluiting Ede-Oost over

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Dan breekt het ‘au’ moment aan, zo verwoordde Eric Leltz (GroenLinks/PE) het. Bij de eerste trechtering waren het de inwoners van Bennekom, die zich te hoop liepen tegen de zogenaamde Bennekomse variant. Omdat die variant inmiddels uit beeld is, is er een stuk minder belangstelling vanuit het Bennekomse. Nu liep de wijk Maandereng uit om te ageren tegen de plannen. De frustratie lijkt daar behoorlijk groot. Er werd gesproken over verwarring, verbazing en verbolgenheid. Ook over paniek en over onrechtmatig handelen door het gemeentebestuur.

EDE - De weg van grof naar fijn, zoals wethouder Van ‘t Hoog het noemde, de weg naar de juiste variant voor de ontsluiting van de wijk Ede-Oost is weer een stap dichterbij. Wie gisteravond dacht tijdens commissievergadering Ruimtelijke Ordening haring of kuit te krijgen, had het mis. Aan het eind van het jaar wordt de Milieu-Effectrapportage (MER) verwacht. Dan wordt helder hoe het verkeer afgewikkeld wordt.

door Jan de Boer

Eén ding leek voor de meeste insprekers zo klaar als een klontje. Voor hen kon het MER-onderzoek eigenlijk wel achterwege blijven. Tenminste als er gekozen wordt voor de zogenaamde Dr. Hartogsvariant naar de A 12. Dan zouden alle problemen wat hen betreft uit de wereld zijn. Ook veel politieke partijen lieten doorschemeren voor deze variant te opteren. Alleen GroenLinks/PE, D’66 en de ChristenUnie maakten kritische kanttekeningen over de Dr. Hartogsvariant. Gesproken werd zelfs over het opwekken van valse hoop naar de bewoners toe.

Waarom is er door het gemeentebestuur afgeweken van het advies van Arcadis om niet met drie varianten verder te gaan, zo wilde Jan de Kluijver (ChristenUnie) weten. Want het gemeentebestuur kreeg de Dr. Hartogsvariant in feite opgelegd. Volgens wethouder Van ‘t Hoog was het niet verstandig om deze variant niet mee te nemen, omdat de gemeenteraad daarover een uitspraak had gedaan. Wel heeft hij op grond van juridische en verkeerskundige argumenten twijfels bij die variant. ,,Uit verkeersonderzoeken blijkt dat deze variant een alternatief is voor het verkeer naar Arnhem, niet naar Utrecht.”

Daarmee bedoelde Van ‘t Hoog in feite dat de verkeersafwikkeling in Bennekom en Ede-Zuid bij de Dr. Hartogsvariant er alleen maar slechter op wordt. Van de opmerkingen als bedrog, misleiding en het plegen van onrechtmatigheid door de gemeente nam de wethouder afstand. Veel is al ingevuld door de bewoners. Zo ver is het nog niet.

Eind 2007 wil de gemeente het MER-onderzoek klaar hebben. Dan komen de absolute cijfers aan bod. ,,We zijn nu nog op een schematisch niveau bezig. Er is te veel al ingevuld,” aldus Van ‘t Hoog, die vaststelde dat er een draagvlak is voor de vijf varianten. ,,Alle varianten zijn het waard om te onderzoeken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie