Kennismakingsles Werelddans bij Garoon

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Om kennis te maken met dansen uit diverse landen heeft Dansgroep Garoon een lesavond op maandag 18 juni van 19.45 tot 21.00 uur en één op dinsdag 19 juni van 19.30 tot 20.45 in Buurtcentrum 'Veldhuizen', Katenhorst 16. Ede.

Ieder land heeft zijn eigen dansen, die vaak werden doorgegeven van generatie op generatie. De stijl van de dans kenmerkt het land of streek waar hij vandaan komt. Dit is ook aan de muziek te horen. Met dansen geeft men zijn emoties weer, variërend van blijdschap tot heimwee.

In ons multiculturele landje zijn diverse dansgroepen die zich bezighouden met dansen uit één land, vaak het land waar de familie oorspronkelijk vandaan komt. Zij zien het als mogelijkheid om hun dans, muziek en traditionele kleding in stand te houden en om met elkaar als groep te genieten, met een weemoedig verlangen naar hun 'Roots'.

Dansgroep Garoon kiest dansen uit verschillende landen. Dat kunnen landen uit Europa, maar ook uit Azië of andere continenten zijn, vandaar de naam 'werelddansen'. Soms zijn het kringdansen, dan weer een parendans of figurendans. Je kunt alleen komen of met meerderen, een partner is niet persé nodig. Komt er een parendans dan je kies je een partner, of je wordt gevraagd, meestal door de persoon die naast je staat.

Omdat veel van de gekozen dansen oorspronkelijk op feesten werden gedanst, hangt er vaak een feestelijke sfeer. Naast het krijgen van een vrolijk gevoel, heeft het werelddansen nog meer voordelen. Je leert spiertjes gebruiken waarvan je het bestaan niet wist. Sommige dansbewegingen uit andere landen vragen een samenwerking tussen armen en benen die tegen je gevoel ingaan. Het oefenen brengt je tot een betere hand/been coördinatie. Door de moeilijke, soms vreemde ritmen, word je gedwongen om beter te luisteren en op het juiste moment het 'tikje' of 'sprongetje' uit te voeren, wat goed is voor je motoriek en muzikaliteit. De kennismakingslessen worden gegeven door Nicolle Klinkeberg en Astrid vd Zouwen, beiden bevoegd dansdocent. Zij bouwen de lessen zo op dat u mee kan doen en kennismaken met dansen van verschillende landen, stijlen en ritmen, waarbij de kennismaker kan voelen en proeven wat werelddans inhoudt.

Volksdansgroep Garoon heeft op maandag- en dinsdagavond lesgroepen van beginners tot gevorderden. Op dinsdagmorgen is er een 50-plusgroep van 10 uur tot 11.30 uur in buurtcentrum 'De Velder' aan de Munnikenhof. Ook daar is een kennismakingsles op dinsdag 19 juni.

Info: tel. 0318-638969 of www.garoon.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie