Veenendaalse overvallers mogelijk gered door onjuiste geurproeven

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

VEENENDAAL/EDE - De verdachten van een overval op Ici Paris in Veenendaal lijken te profiteren van alle heisa rond verkeerd uitgevoerde geurproeven. Het bewijs tegen twee Veenendalers, die dinsdag voor de rechtbank moesten verschijnen, berust voor een groot deel op geurproeven door honden die niet correct zijn uitgevoerd.

De twee mannen, 28 en 31 jaar oud, worden van verschillende bedrijfsinbraken in Ede en Veenendaal verdacht. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht. Bij de overval een dag voor kerst 2004 werden nietsvermoedende personeelsleden van de parfumerie Ici Paris in Veenendaal door twee gemaskerde mannen in de winkel opgewacht. De daders namen een onbekend geldbedrag mee nadat ze het personeel hadden gedwongen om in een ruimte boven de winkel te gaan zitten.

Een jaar geleden bracht het openbaar ministerie ook al een verdachte van deze overval voor de rechtbank in Utrecht. De 27-jarige C. M. kreeg drie jaar gevangenisstraf opgelegd voor een aantal andere feiten. Maar hij werd wel vrijgesproken van de overval op de parfumerie. Ook bij hem steunde het openbaar ministerie voor een belangrijk deel op geurproeven.

Onjuist

In deze nieuwe zaak tegen de 28-jarige Veenendaler heeft justitie alle resultaten van die geurproeven moeten intrekken. Die maken deel uit van de 1600 geurproeven die in het hele land niet op de juiste manier zijn uitgevoerd. Een tweede serie geurproeven waarmee de 31-jarige verdachte aan de diefstal van een Mini Cooper in Veenendaal wordt gelinkt wilde de officier van justitie wel gebruiken als bewijs.

Daar maakt de verdediging natuurlijk bezwaar tegen. De verdediging wilde dat de geurproeven opnieuw bekeken werden door een hoogleraar. Maar dat vond de rechtbank niet nodig. De rechtbank bepaalde dat het Nederlands Forensische Instituut (NFI) de geurproeven nogmaals moet controleren. Ook bepaalde de rechtbank, ondanks tegenstribbelen van de officier van justitie, dat een getuige die bijzonder belastende verklaringen heeft afgelegd opnieuw moet worden gehoord.

De zaak gaat verder op 16 juli. (JPU).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie