Zonsondergang op het Mosselse Zand

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Natuurcentrum Veluwe houdt zaterdag 16 juni een fietstocht naar het Mosselse Zand. Er gaat ook een boswachter mee. De groep vertrekt om 20.30 uur bij het natuurcentrum aan de Groot Ginkelseweg.

Zandverstuivingen zijn in het verleden ontstaan door menselijke activiteiten, ontbossing, branden, overbegrazing en afplaggen. In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw was stuivend zand een grote bedreiging voor akkers en nederzettingen op de hoge gronden. Door het planten van helmgras en dennenbossen zijn er nog maar weinig stuifzanden over. De overgebleven stuifzanden herbergen een unieke flora en fauna, bijvoorbeeld de duinpieper. De duinpieper komt alleen nog maar voor op de zandverstuivingen op de Veluwe. De vogel staat inmiddels op de lijst van bedreigde diersoorten. In deze tijd zijn ook de vangkuilen van de mierenleeuw te bewonderen.

Natuurcentrum Veluwe houdt onder leiding van de boswachter een fietstocht naar het Mosselse stuifzand. Hier kan in alle stilte en rust genoten worden van en gekeken worden naar de zonsondergang. Misschien laat zelfs de duinpieper zich nog horen. Er is een boswachter bij om vragen te beantwoorden.

De tocht vertrekt om 20.30 uur. Deelnemers moeten een kwartier voor aanvang aanwezig zijn. Deelname kost, inclusief fiets, 6 euro per volwassenen en 4,50 euro voor kinderen tot 12 jaar. Natuurcentrum Veluwe is gelegen aan de Groot Ginkelseweg 2a in Ede. Reserveren is noodzakelijk: VVV Veluwe&Vallei, tel. 0900-835893.

u www.natuurcentrumveluwe.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie