‘Ede uit de Kunst’ trotseert Pluvius

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Mooie attracties, mooie kunst bij ‘Ede uit de Kunst’. Was alles mooi? Ja alles. Ook het weer, ja. Dat was mooi waardeloos. Al heb je het als organisatie allemaal goed voor elkaar. Wil het evenement ook in de buitenlucht een groot succes zijn, dan ben je helemaal afhankelijk van Moeder Natuur. Die pech had ‘Ede uit de Kunst’ weer. Eén deelnemer, Jan Klaassen, had daar geen last van. Op het Bevrijdingsplein bleven Klaassen en z’n kornuiten ‘lekker’ in de kast.

door Jan de Boer

Voor wie geen zin had om de regen af en toe te trotseren waren er allerlei activiteiten onder dak. Er was voor elk wat wils. In Cultura bleek natuurlijk van alles te doen. Vooral het door gitaardocent Ron Hendriksen geschreven werk Twilight Zone was mysterieus. Het publiek kwam er - zoals Hendriksen vooraf wel had gehoopt - niet in groten getale op af. Wie wel kwam, vond het heel bijzonder. Maar ook bijvoorbeeld op de roltrap van V&D kon je terecht bij een dansgroep van Jazzdance Joke Bragonje.

In de buitenlucht zag je opeens Obelix met knuppel in het centrum van Ede rond huppelen. Of Tijl Uijlenspiegel met een handkar. Ook een groepje meisjes met één in het middelpunt liep er rond. Allemaal hadden zij ‘levenslang’ op een t-shirt staan. ‘Het Sneeuwwitje’ ging trouwen. Dat is geen kunst? Het is nu een kunst om bij elkaar te blijven.

Het duo Doublé mocht bij de Oude Kerk op veel belangstelling rekenen. Doublé maakte een ballet met een grote contrabas op muziek van ‘De Vijfde’ van Beethoven. Al spelend ging er een snaar kapot. En ja hoor, voor de reparatie van die snaar kun je ook al je mobieltje gebruiken. Uiteindelijk moest iemand uit het publiek gehaald worden om te helpen.

In de Oude Kerk leek het wel zondag. Tijdens het korenfestival was het volle bak in de kerk. De Edese koren staken hun beste beentje voor. Af en toe was er eens iemand te vroeg. ,,Oh, jullie zijn pas om drie uur aan de beurt. Alie had gezegd dat het twee uur was”, zei een Edese, die overigens van een nood een deugd maakte en daardoor het concert van de The Midland Harmonizers’ Sound kon aanhoren. Een opvallend koor. De vrouwen hebben een dirigent in de persoon van Simon de Jong en de mannen een dirigente in de persoon van Mieke Goossens.

Op het Museumplein was van alles te doen. Op het podium waar de avond tevoren Action in DC, een imitatie van AC/DC, musiceerde, speelden nu Edese bands. Zij trokken zich niets aan van Pluvius, maar hadden er natuurlijk wel goed last van. Bij mooi weer zou er veel meer publiek op het uitgangsplein van Ede zijn geweest.

De bands hielden de moed er in. ,,We gaan nu over op muziek uit Ierland waar het ook veel regent”, zei de zanger van ‘We Mama Jeshi’ met gevoel van understatement. ‘Thirty Eight’ zag het leven van de zonnige kant en begon het optreden gelijk maar met het nummer ‘I shot the sheriff’.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie