Thuiszorg maakt ‘t makkelijk

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Contacten in de buurt vinden Coby en Gerrit Herbert belangrijk. Ze zorgen dan ook dat als er nieuwe bewoners in de straat komen wonen, dat zij hen dan hartelijk verwelkomen. In de begintijd aan de Weerdestein kwamen de contacten langzaam op gang. Maar geleidelijk aan kregen Coby en Gerrit steeds meer verstandhoudingen in hun buurtje. Vooral het kerkelijk leven speelde een grote rol in de ‘gewenning’ in hun nieuwe woonplaats Ede, vindt Gerrit. Nog steeds zijn zij trouwe bezoekers van de PKN-kerk, de Open Hof. Coby is erg geïnteresseerd in theologie en heeft zich tien jaar lang bezig gehouden met dit onderwerp. Ook is zij godsdienstlerares geweest.

EDE - Aan de Weerdestein wonen Coby en Gerrit Herbert. Zij wonen hier ruim tien jaar. Voordat het tweetal naar Ede kwam, woonden zij vooral in de polders. ,,We hebben eigenlijk door het hele land gezworven. Maar het langst woonden wij - 22 jaar - in de Wieringermeer, waar onze drie kinderen zijn opgegroeid”, vertelt Coby. Het koppel vindt het fijn aan de Weerdestein te wonen, omdat het lekker rustig is. Gerrit: ,,Je hoort hier meer vogels dan auto’s.”

door Mapke de Boer

Voor Coby is het contact met vrienden, kennissen en familie erg belangrijk, omdat zij sinds 16 jaar niet zo mobiel meer is. Haar onderlichaam kan geen druk verdragen, waardoor de liggende houding voor haar het beste is. ,,Het heeft een hele grote aanslag op je leven, ook geestelijk, omdat je het moet verwerken”, legt Coby uit. Maar het meest vervelende is nog de pijn die Coby heeft.

Doordat zij niet ver kan lopen, maakt Coby gebruik van haar elektrische rolstoel. Toch merkt zij dat er in Ede (en in heel Nederland) weinig rekening wordt gehouden met minder valide mensen. Bij de meeste winkels kan zij niet naar binnen met haar elektrische rolstoel. Bij de Bellestein kan zij alleen de Super de Boer in. Zelfs de Hema is ontoegankelijk, omdat daar nog twee grote deuren zijn die je open moet trekken. Iets wat iemand in een elektrische rolstoel onmogelijk zelfstandig kan doen.

In december is Coby geopereerd, ze bleek een buikvliesontsteking te hebben. ,,Op dat moment is het erg fijn dat je kinderen en ook Gerrit er voor je zijn”, vindt Coby. Hun drie kinderen wonen allemaal in het westen van het land. In het weekend maken zij tijd vrij om hun ouders in Ede op te zoeken. Hun vier kleinkinderen gaan dan natuurlijk ook mee. Ook heeft het koppel vrienden door het hele land die geregeld een dagje langskomen.

Vrijdag vertrekken Coby en Gerrit voor een vakantie naar Zeeland. Dat is mogelijk met verzorging. Coby’s broer en schoonzusje gaan ook mee, wat beiden erg fijn vinden. Een aanzienlijk onderdeel in Coby’s leven is ook de thuiszorg. Gerrit en Coby zijn erg tevreden over de zorg die Coby dagelijks krijgt. Gerrit: ,,Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie