Lia Cost naar World Transplant Games

13 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Aan de World Transplant Games mogen alleen sporters meedoen, die een transplantatie hebben ondergaan. ,,Twee jaar geleden heb ik in mei een harttransplantatie gehad,” vertelt Lia Cost. ,,Dat was heel erg nodig. Als dat niet gebeurd was, weet ik het zo net niet meer.” Cost stond op een wachtlijst voor de transplantatie. ,,Op een hart, die jouw weefsel, jouw bloedgroep en de grootte van jouw orgaan heeft. Als dat allemaal matched, ben je aan de beurt.”

‘Tennis is het hoofddoel, kogelstoten fun’ EDE - ,,Ik ga voor goud, ik ben een knokker. Maar ik zit ongunstig, omdat ik een hart getransplanteerd heb en bijvoorbeeld geen nier.” Woorden van Lia Cost, die gaat meedoen aan de World Transplant Games van 25 augustus tot en met 3 september 2007. In Bangkok zal de 59-jarige Edese de oranje kleuren verdedigen op het onderdeel tennis. En op het onderdeel kogelstoten. ,,Ik ben er dan toch. Dus doe ik kogelstoten er bij.”

door Jan de Boer

De operatie zelf ging heel snel. ,,Ik werd ‘s morgen om zeven uur gebeld. Met de ambulance naar Rotterdam. Om negen lag ik op bed. En werden er allerlei onderzoeken gedaan. En was ik goed genoeg om het hart te ontvangen. Je moet gezond zijn en geen enkele gekke afwijking hebben. Om tien uur begonnen ze met alle voorbereidingen en om vijf uur was de operatie klaar.”

Drie dagen lang werd Lia Cost onder narcose gehouden. ,,Ik ben er nog,” dacht de Edese toen zij weer bijkwam. ,,Het is heel apart. Voor de transplantatie had ik altijd ijskoude handen en ijskoude voeten. Een hele ervaring om wakker te worden met warme handen en voeten. Dat en ‘het hart dat tikt ook nog’ was het eerste wat ik uitbracht.”

Na de transplantatie werd het leven anders. Het eerste half jaar mocht de Edese niets doen, omdat zij afstootverschijnselen had. Tien maanden na de transplantatie begon Lia Cost met sporten. ,,Eerst in het ziekenhuis kreeg ik individuele begeleiding. Daarna sportte ik een groepstherapie.”

Cost kwam in contact met de club Harten2. ,,Daar hoorde ik dat er Europese spelen waren voor getransplanteerden in Napels. Bij het tennis haalde ik goud. Dat was weer het eerste contact met sport. Daarna kwam ik in aanraking met iemand die betrokken is bij de Wereldspelen.”

Aan de games in Bangkok doen liefst tachtig landen mee. De Nederlandse delegatie gaat mee met zevenenvijftig sporters. In Thailand tennist Lia Cost de single en doet zij mee aan de mixdubbel. ,,Ik tennis drie keer als voorbereiding in de week. Dat is het hoofddoel. Kogelstoten doe ik voor de fun.”

Lia Cost vindt het heel belangrijk, dat iedereen goed nadenkt over het doneren van organen. ,,Als je ziet hoe blij iedereen er omheen ook is. Hele gezinnen waren ontrafeld omdat de vader of moeder niet meer kon. Eigenlijk zou iedereen een donorcodicil op zak moeten hebben. Door de donorshow is er aandacht aan geschonken. En zijn de mensen toch wat wakker geworden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie