Scouts uit regio naar Wereld Jamboree in Engeland

20 juni 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - De 21ste Wereld Jamboree wordt gehouden van 27 juli tot en met 8 augustus in Chelmsford in Engeland. Scouting Nederland zal met ruim 1300 deelnemers meedoen aan dit grootste Scoutingevenement. Onder hen zijn 45 deelnemers van Scoutinggroepen uit Ede, Bennekom, Lunteren, Rhenen en Veenendaal. De Wereld Jamboree is voor Scouting het grootste evenement, vergelijkbaar met de Olympische Spelen voor sporters. De Wereld Jamboree wordt eens in de vier jaar gehouden en telt dit jaar ruim 43.000 deelnemers uit 160 landen. De Wereld Jamboree die dit jaar gehouden wordt, is een bijzondere. Het is dit jaar namelijk precies honderd jaar geleden dat Scouting werd opgericht in Engeland.

Het thema van de eenentwintigste Wereld Jamboree is 'One World, One Promise'. Ieder van de deelnemende landen zal zijn cultuur meebrengen en uitdragen en op die manier delen met alle andere culturen. Op het jamboreeterrein is een van de belangrijkste activiteiten het Global Development Village, waarin vier wereldthema's actief onder de aandacht worden gebracht: gezondheid, milieu, mensenrechten en vrede & interculturele verstandhouding.

Het Nederlands contingent zal ruim drie weken naar Engeland gaan. Vooraf kampeert het Nederlands contingent enkele dagen in Kibblestone, een groot Scoutingcentrum, in midden Engeland. Vanaf dat centrum worden excursies en sportieve activiteiten georganiseerd. Het is bovendien gebruikelijk dat de Nederlandse deelnemers enkele dagen direct kennis maken met de Engelse cultuur. Men verblijft deze dagen bij een Scoutinggroep elders in Engeland. Deze zogeheten Home Hospitality is een wezenlijk onderdeel van de Wereld Jamboree, en zorgt ervoor dat alle buitenlandse deelnemers het dagelijks leven van het gastland ervaren.

De deelnemers van de Scoutinggroepen uit de regio Neder-Veluwe kwamen zaterdag bij elkaar om ervaringen met elkaar uit te wisselen en kregen een pakketje met insignes van de regio mee, die in Engeland 'geswopt' kunnen worden (foto). Swoppen is een scoutingterm voor ruilen van spullen. Het is de ideale manier om in contact te komen met Scouts uit andere culturen.

De deelnemers gaan met verschillende verwachtingen naar Engeland. Veelgehoorde kreten zijn: ,,Kennis maken met andere culturen", ,,nieuwe vrienden maken" en ,,feesten". Xandra, Stephanie, Eva en Maureen vatten het als volgt samen: ,,Het is een once-in-a-lifetime ervaring, dus je moet eigenlijk wel…!"

foto:

Een deel van de deelnemers uit de regio Neder-Veluwe kwam afgelopen zaterdag bijéén in Bennekom.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie