10 Jaar Centraal Wonen Ede

20 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Ede - Centraal Wonen 'De Wonenwij', in de Rietkampen viert zaterdag 23 juni haar10-jarig bestaan. In dit woongebouw van 47 zelfstandige woningen staat een andere manier van wonen centraal. De bewoners kiezen er bewust voor bij elkaar betrokken te zijn. Samen eten, even ergens oppassen, werken in de moestuin: het kan allemaal in de Wonenwij. Het complex viert haar jubileum met een open huis, een expositie, een presentatie van verenigingsactiviteiten en activiteiten voor kinderen.

Het initiatief tot deze woonvorm lag bij woningcorporatie Woonstede en de gemeente Ede. De realisatie vergde twee jaar van intensieve voorbereiding. Een groep enthousiaste aspirant-bewoners richtten de vereniging 'Centraal Wonen Ede' op. Allerlei organisatorische zaken vroegen om aandacht. Maar ontspanning en de kennismaking met elkaar werden daarbij niet vergeten. Zo was er een kampeerweekend en een speurtocht voor de kinderen door hun toekomstige woonwijk. Voor de toekomstige bewoners werd door overleg met de heer Van de Mark, projectleider van Woonstede en architect de heer Kroesbergen steeds duidelijker hoe de invulling van deze woonvorm in Ede moest worden.

Ontmoetingsruimte

In maart 1996 startte daadwerkelijk de bouw van een bijzonder complex met 47 zelfstandige wooneenheden. De woningen zijn gebouwd om een centrale ontmoetingsruimte heen. Omdat de bewoners ook wel eens samen eten en koffiedrinken, ontbreken een keuken en een zithoek niet. Ook kunnen er activiteiten worden ontplooid zoals een feestavond, yoga, een spelavond en exposities. Wat dit laatste betreft: creatieve mensen zijn ruim vertegenwoordigd binnen 'De Wonenwij'. Er is dan ook een hobbyruimte en een atelier. De bewoners zijn ook vaak te vinden in de grote gemeenschappelijke tuin.

Onderdeel hiervan zijn een gezellig terras en een moestuin. Voor gasten van bewoners is er een logeerruimte.

Bewuste keuze

In juni 1997 werd 'de Wonenwij' officieel geopend door de heer Spiegelenberg, wethouder van de gemeente en de heer Keijzer, directeur van Woonstede. Alle woningen zijn dan inmiddels bewoond door mensen die kiezen voor deze woonvorm. Naast uiteenlopende motieven voor deze keuze zijn er een aantal duidelijke overeenkomsten. De bewuste keuze om meer bij elkaar betrokken te zijn. Om samen de woonomgeving vorm te geven. Het delen van een aantal gemeenschappelijke voorzieningen. Het sociale karakter van 'De Wonenwij' is een uitdaging om er handen en voeten aan te geven. Dat kan zich uiten in praktische zaken als onderlinge kinderoppas regelen. Door de bewoners zijn ook werkgroepen gevormd om allerlei zaken ter hand te nemen. Er is een tuingroep actief in het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin, maar ook voor het organiseren van (kinder)activiteiten, beheer, bestuurstaken en externe contacten zijn werkgroepen.

Uitnodiging

Het 10-jarige bestaan is een historisch moment voor ieder die bij 'De Wonenwij' betrokken is. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. Van 14.00 tot 14.30 uur is er een officieel gedeelte. Vervolgens van 14.30 tot 17.00 uur een Open Huis. Het adres is Hegelstate 17 Ede. Mensen die belangstelling hebben voor deze manier van wonen kunnen dit bij de vereniging 'Centraal Wonen Ede' kenbaar maken. Zij kunnen op de kandidatenlijst worden geplaatst. Voor het verkrijgen van een woning gelden de gemeentelijke richtlijnen voor een huurwoning. Lidmaatschap van de vereniging 'Centraal Wonen Ede' is daarnaast een voorwaarde. De woningen variëren van tweekamer appartementen tot vijfkamer ééngezinswoningen. Secretariaat van de vereniging: Hegelstate 17, 6716 SL Ede. Tel. (0318) 638744.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie