Avondschool legt het loodje

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Juist bestaat de avondschool al veertig jaar, maar daar is nu een eind aan gekomen, al zoekt Welstede in samenwerking met ‘s Heerenloo toch naar opties voor een herstart. ,,Maar ook daar hikken ze tegen financiële problemen aan’’, zegt Marlon Vermaas, moeder van Allard (27) die ook de school bezocht.

Verstandelijk gehandicapten de dupe EDE - De zogenoemde avondschool voor verstandelijk gehandicapten in het schoolgebouw van De Toekomst aan de Asakkerweg bestaat niet meer. De gemeente bezuinigt hier en ouders kunnen het extra geld hiervoor niet opbrengen. Tot groot ongenoegen van de bezoekers zelf en hun ouders.

Dit onderwijs werd destijds opgezet om volwassen verstandelijk gehandicapten ook ‘s avonds gelegenheid te geven om één keer per week op dinsdagvond te kunnen rekenen, lezen, muziek maken, computeren en aan sport en spel te doen. ,,Veel instroom kwam van de toenmalige Emmaschool, de voortgezette afdeling van speciaal onderwijs die nu De Toekomst heet. Het ging om zo’n honderd personen. Dat aantal werd minder en het karakter veranderde iets meer naar een gezellige soos, waar muziek, bakken, gymnastiek, tekenen, breien, knutselen en kletsen centraal stonden. Het waren er nog ongeveer vijftig’’, legt Vermaas uit, die zelf ook haar steentje vrijwillig bijdroeg.

De avondschool betekende veel voor de bezoekers. ,,Overdag is er voldoende geregeld, maar ‘s avonds is er niks. Iedereen kan lid worden van een club, maar een ‘normale’ vereniging zal niet zo gauw verstandelijk gehandicapten opnemen, want dat vraagt specifieke begeleiding.’’

Vermaas weet dat het om een groep gaat die je niet hoort protesteren. ,,De gemeente juicht dan trots dat ze geld overhoudt aan de WMO, maar dat is zo dus niet bedoeld. Ze heeft de mond vol van de gehandicapte mens, maar dan moet je daar ook naar luisteren.’’

Volgens haar is het probleem een aantal jaar geleden ontstaan. ,,De gemeente draaide de geldkraan dicht. Slechts een derde deel droeg de gemeente bij, een derde deel moest van sponsors komen en een derde deel konden bezoekers en ouders zelf ophoesten. Dat laatste betekende verhoging van de jaarlijkse contributie van zeventig naar honderdvijftig euro, terwijl de deelnemers ook vervoerskosten moesten betalen.’’

Doorstart

De eigen bijdrage lijkt niet onoverkomelijk, maar Vermaas plaatst een en ander in perspectief door te wijzen op alle kosten (zoals AWBZ, gezinsvervangend tehuis, kleding, vervoer, ziektekosten) die van achthonderd euro per maand moeten worden betaald. De gemeente wil achtduizend euro aan subsidie bijdragen, maar niet meer, terwijl de onkosten vooral draaien om onderdak, verwarming en verlichting van het gebouw.

Marjo Sikkers bevestigt dat de organisatie Welstede ,,haar uiterste best doet’’ om samen met anderen toch een doorstart te realiseren. ,,Het gaat om een grote groep mensen, voor wie deze avond heel belangrijk is, maar zoiets gaat niet zomaar. We onderzoeken of het mogelijk is dit nieuw leven in te blazen’’, aldus Sikkers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie