Nederlands Tegelmuseum verwerft klok van Berlage

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

OTTERLO - Het Nederlands Tegelmuseum is erin geslaagd een monumentale klok te verwerven die werd aangeboden door het veilinghuis Hessinks in Nijmegen. De klok, waarvan de wijzerplaat uit 150 tegels bestaat, werd rond 1910 gemaakt door de Porceleyne Fles te Delft en is zeer zeldzaam. De klok is groot en zwaar, 165 bij 164 centimeter en weegt zo'n 150 kilo. De klok werd indertijd vervaardigd naar een ontwerp van Berlage in opdracht van de bank Mees-Pierson voor het gebouw van deze bank in Amsterdam.

Op het tableau zijn de wapens te zien van de vier Europese hoofdsteden in welke Mees-Pierson indertijd vertegenwoordigd was. De heer Hessink van Hessinks veilingen, bleek bereid het stuk op de veiling te laten vervallen nadat hij kennis had gekregen van de belangstelling van het museum want ook in zijn opinie hoort dit prachtige werkstuk thuis in een museum. Om de aanschaf mogelijk te maken moest een beroep worden gedaan op een tweetal fondsen die direct enthousiast reageerden. Het betreft de Vereniging Rembrandt en de Jaffé-Pierson Stichting.

De tegels op de klok zijn niet vierkant maar volgen de lijnen van de kleurvlakken, de zogenaamde sectiel techniek. Ook zijn de tegels in reliëf uitgevoerd waarbij de kleurvlakken door reliëflijnen worden begrensd. Deze zogenaamde cloisonné-techniek zorgde ervoor dat de diverse glazuren niet door elkaar konden lopen.

Deze klok van Berlage is alles bijeen genomen een uitzonderlijk voorbeeld van de monumentale toepassingen van tegels en bouwkeramiek zoals deze in de periode 1900-1940 voorkwamen. De klok is vanaf heden te zien in het Nederlands Tegelmuseum, Eikenzoom 12 in Otterlo. Openingstijden: ma. t/m vr. 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie