Mark Rutte pleit voor eenheid

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Natuurlijk mag er discussie binnen de partij zijn, vindt Rutte. ,,Ik vind het prima. Uiteindelijk moet iedereen weten dat als de partij iets heeft besloten, als de partij er achter staat, dat het één machine is die dat doet. Daar heeft het niet alleen in het afgelopen jaar aan ontbroken. Eigenlijk heeft het daar al vanaf het vertrek van Bolkestein in 1998 aan ontbroken. Al negen jaar kwakkelen wij. Dat is ongelooflijk slecht. Zo kun je geen partij bouwen. Al mijn energie ga ik er op richten - en daar heb ik vanuit de partij alle steun nodig - dat wij weer met één verhaal naar buiten komen.”

,,We moeten er met z’n allen voor gaan” EDE -,,Wat gaat de fractie van de VVD doen om te zorgen dat we uiteindelijk een sterke partij worden. Ede heeft 212 leden en net twee afmeldingen gehad omdat het beleid niet altijd overkomt.” Een vraag van Frans van Duikeren, secretaris van de Edese afdeling van de VVD aan partijleider Mark Rutte tijdens een politieke avond in CineMec van de liberalen. ,,Inhoud is heel belangrijk. Maar veel belangrijker is dat wij één zijn. En als partij uitstralen dat wij er met z’n allen voor gaan’’, was het antwoord van Mark Rutte.

door Jan de Boer

Of het lukt? Een VVD’er had sterke twijfels. ,,Als oudgedienden, publiciteitsgeil als zij zijn, bij elke Buitenhof of elke Nova naar voren worden geroepen om Mark Rutte af te breken, kun je het vergeten.”

De man ging zelfs zo ver door te zeggen dat oud-partijleider Hans Dijkstal moest worden geroyeerd. ,,Van zijn verklaringen heb ik stevig afstand genomen”, repliceerde Rutte, die zich nu gesterkt voelt door het rapport Dekker. ,,De eerstvolgende die het doet heeft een fors probleem. Dan wordt er een rode kaart getrokken.”

Rutte had geen goed woord over de eerste 100 dagen van het kabinet Balkenend IV. ,,Hij boekje dat verscheen heeft heel veel plaatjes, maar weinig tekst”, aldus de VVD-partijleider, die vindt dat de erfenis van Gerrit Zalm wordt verkwanseld. ,,De Zalmnormen, zijn hele beleid, staan op dit moment bij de vuilnisbak. Dat is ongelooflijk schadelijk voor de economie.”

De VVD’er gaat ook op dit punt zoeken naar meerderheden in de Tweede Kamer. ,,Wij zullen CDA-fractievoorzitter Van Geel blijven oppoken, treiteren en liefkozen. Alles wat nodig is, zullen we doen om het CDA wakker te maken. Laat niet gebeuren dat de belastingen over twee, drie jaar verhoogd moeten worden door de enorme economische schade die wordt aangericht. Tegen de achtergrond van het rottige jaar 2006 willen we de VVD weer terug in z’n kracht krijgen.”

Een vrouw in de grote zaal van CineMec vond dat de militairen tegenwoordig door de politiek als de sluitpost van de begroting en tweederangs burgers worden behandeld. Hierop reageerde Rutte dat de VVD uiterst terughoudend staat tegen een verlenging van het verblijf van de militairen in Afghanistan. ,,Ook is de partij niet zoals de Partij voor de Vrijheid tegen de islam. Wel tegen de uitwassen van de islam. De VVD gaat terug naar de thema’s waar de mensen de VVD in terug kennen. We moeten laten zien dat de VVD echt de partij is van hardwerkende mensen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie