,,Woningnood is schrijnend’’

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

De constatering is niet nieuw, maar de laatste jaren zijn de wachttijden voor een woning wel zeer toegenomen. Voor een eensgezinswoning moet een liefhebber zo een jaar of tien á twaalf wachten.

Grondeigenaren Kernhem B vertragen bouw EDE - ,,In 2002, in 2004 en nu in 2007 zijn we weer aan het schrijven. Het papier is geduldig, maar wat hebben we al die tijd gedaan?’’ vroeg Koos van Boven van Gemeentebelangen zich woensdagavond vertwijfeld af tijdens de commissie ruimtelijke ordening. ,,De woningnood is Ede is al jaren schrijnend. We bouwen geen steen.’’

Meteen wees Van Boven ook op de beperkte sturingsmiddelen om vooral sociale woningbouw (‘goedkope’ huizen) te realiseren. ,,Woonstede (corporatie, red.) doet het fantastisch in Ede, maar je moet uitkijken dat je geen ruzie met Brussel krijgt.’’

Alle partijen hamerden op het 30-30-30 procent concept van goedkope, middeldure, en dure woningen, waarbij vooral de eerste soort (tot maximaal 160.000 euro) zeer gewenst is. ,,Ga ervoor en schrijf niet dat het moeilijk is’’, reageerde Marije Eleveld (PvdA) fel op de nota Wonen. ,,We maken ons zorgen, omdat er grootschalige sloop plaatsvindt (Uitvindersbuurt, Veldhuizen). Er wordt wel bijgebouwd, maar netto vindt er dus nauwelijks stijging van huizen plaats.’’ Zij wil ook dat de gemeente actief particuliere partijen bij elkaar brengt om woningbouw te bevorderen.

Bert Komdeur (CDA) deelt die zorg en de fractievoorzitter benadrukte dat de gemeente de regie moet houden bij het verwerven van grond voor een goede prijs. Bij de nieuwbouw die op Kernhem B (tussen het gerealiseerde Kernhem A en de A30) moet verrijzen levert dit nu immers problemen op. ,,Hier zitten we met de gebakken peren’’, liet Van Boven zich ontvallen.

,,Ja, de behoefte aan goedkope woningen speelt ons daar parten’’, erkende Simon van de Pol. De PvdA-wethouder vindt wel dat deze huizen van goede kwaliteit moeten zijn, maar gaf ronduit toe dat de woningmarkt gespannen is, ,,om het maar verhullend te zeggen.’’ Volgens hem valt te bezien of een nieuwe grondexploitatiewet, die in 2008 te verwachten is, nieuwbouw zal versnellen.

Ook liet Van de Pol weten dat de systematiek bij wachttijden soms ‘raar’ uit kan pakken. De wethouder beloofde om ‘druk op de ketel’ te houden voor nieuwbouw. Partijgenoot Eleveld vindt ook dat de planningen realistischer berekend moeten worden, zodat bewonerscommissies niet teleurgesteld worden door vertragingen.

‘Levensbestendige’ woningbouw gaat de SGP en het CDA aan het hart. Zij vinden dat de kans om woningen om te bouwen, bijvoorbeeld bij ziekte, mogelijk moet zijn. ,,Dit staat erg vrijblijvend in de nota’’, aldus Evert Jansen.

Piet Plug (ChristenUnie) wenst ,,iets tastbaars’’ over wat er gebouwd zal worden. Een woningbouwprognose.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie