Poeder op kunstmarkt Bennekom

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - De Edese schilder Henk Poeder is gevraagd om ook mee te doen aan de kunstmarkt in Bennekom, die zaterdag 7 juli tussen 10.00 en 16.00 in het centrum van Bennekom wordt gehouden. Poeder, die een stand heeft bij de dierenwinkel in de Dorpsstraat, schildert landschappen, stillevens en vogels. Poeder ontwikkelt zich steeds meer. ,,De laatste jaren laat ik steeds meer zien wat ik kan. Ik vind het leuk een schilderijtje met een knipoogje en een grapje te maken,” zegt de autodidact .

door Jan de Boer

Het schilderen kreeg Henk Poeder met de paplepel ingegoten. In de kunsthandel is zijn grootvader, Hendrik (HK) Poeder, geen onbekende. Om geen problemen te krijgen signeert de Edenaar altijd met H. Poeder. ,,Ik zet er ook altijd het jaartal onder. Of ik zet er ter verduidelijking Ede onder. Ik breng heel veel schilderijen naar veilingen in Nederland. Overal zit ik met de schilderijen. Nu een keer in mijn eigen omgeving.”

Achter z’n huis heeft de Edenaar een atelier waar hij ongestoord kan werken. ,,De laatste tijd schilder ik veel vogels. Dat vind ik heel leuk. Vogels schilderen is een beetje met een gekheid begonnen. Als klein kind kende ik al ieder klein vogeltje uit m’n hoofd. Ik vond het ook gewoon leuk om te doen. Ik was al schilder. En de vogeltjes verkocht ik er bij.”

Opa Hendrik Poeder is bekend in Kampen, waar hij lang heeft gewoond. Z’n grootvader heeft de Edese schilder nooit gekend.

,,Vanaf m’n vijftiende schilder ik. Ik ben elektriciën. Dat werk ben ik twee, drie dagen in de week gaan doen. Ik nu ben ook drie dagen aan het schilderen.”Van z’n grootvader Hendrik heeft kleinzoon Henk ook nog schilderijen. Wat kost een schilderij? Volgens Poeder is het een kwestie van wat ‘de gek er voorgeeft’. ,,Mijn schilderijen brengen ongeveer dezelfde prijs op als die van mijn opa. Opa heeft wel eens uitschieters. Ja, hij is overleden dus de prijs gaan wel eens hoger. Een stilleven van mij kost tussen de vier- en zeshonderd euro.”’

Ook z’n dochter Anne schildert. Wel in een heel andere stijl dan haar vader. Vogels is nu actueel bij Poeder. ,,Ik schilder wildzang. Vogels die echt in Nederland voorkomen. Het is leukste is natuurlijk de vogels die iedereen kent zoals musjes en koolmeesjes. Toen ik zeven was tekende ik ze al. Ik kan die beestjes gewoon dromen. Soms heb ik er een voorbeeld bij als ik vogels schilder.”

Henk Poeder heeft er geen zin meer in om in opdracht te schilderen. De Edenaar is in de positie, dat hij daar niet van afhankelijk is. ,,Ik raak m’n spullen toch wel kwijt. Met portretten schilderen heb ik niets. Als je een portret maakt, ben je een halve dag bezig om naar iemand zijn gezicht te kijken. Ik vind het eigenlijk onpersoonlijk. En heb er geen behoefte aan om iemand via een foto te leren kennen. Natuurlijk zijn er mensen, die dit heel goed kunnen. Dat moeten zij vooral blijven doen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie