Braziliaans jiu-jitsu is ‘hot’

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De in Singapore geboren Keng Soon Lim beoefent Braziliaans jiu-jitsu, wat momenteel een rage is in Amerika, al weer drieënhalf jaar. Bij jiu-jutsi denken de meeste mensen aan de Japanse variant. ,,Japanse jiu-jitsu is een vorm van zelfverdediging door middel van klemmen, schoppen, slaan en worpen. Braziliaans is zonder schoppen en slaan. Daarbij gaat het eigenlijk puur om het grondvechten. Hoewel een gevecht wel staand begint. Je moet de tegenstander eerst op een of andere manier op de grond krijgen door een worp of door iemand naar de grond te trekken. Vanuit daar gaat het gevecht verder totdat iemand opgeeft,” legt Keng uit.

EDE - ,,Braziliaans jiu-jitsu is een heel verfijnde kunst. Zo noemen het ook arte suave, zachte kunst. Je moet je tegenstander op een zachte manier tot opgave dwingen. Mensen denken dat als je iemand verwurgt, dat dat niet echt zacht is. Maar het is wel zacht vergeleken met als je iemand zo erg lang stompt, dat hij niet meer doorgaat.” Woorden van de 23-jarige Keng Soon Lim, die bij Body Perfection is gestart met lessen in Braziliaans jiu-jitsu.

door Jan de Boer

Ook bij het Japanse jiu-jitsu gaat het om opgeven. ,,Alleen daar lijkt het een mix van karate en judo. En bij ons is het meer een mix van judo en worstelen.” Aan judo heeft Keng, die vroeger tenniste en basketbalde, nooit gedaan. Via de vechter Royce Crazie kwam hij in aanraking met Braziliaans jiu-jitsu. ,,Hij stond in een kooi. Hij won gewoon, terwijl niemand dat had verwacht.”

Braziliaans jiu-jitsu vindt wel z’n oorsprong in Japan. ,,Iemand heeft het naar Brazilië gebracht. En een persoon die veel te zwak was voor vechtsporten en na honderd meter hardlopen al flauw viel, heeft de sport zo gemaakt dat een zwakkere persoon op basis van techniek van een grotere persoon kan winnen. Ik ben bij Remco Pardoel in Oss met de sport begonnen. Daarna ben ik verhuisd naar Den Haag en ging toen verder onder Cadu, mijn belangrijkste leraar.”

Bij Cadu leerde Keng de echte liefde voor het Braziliaans jiu-jitsu. En wat de sport echt inhoudt. Bij de sport moet je discipline hebben. ,,De mensen moeten zich wel realiseren, dat de sport is ontstaan uit zelfverdediging. Het is niet ontstaan om mensen uit te schakelen.” In 2005 deed Keng mee aan het Wereldkampioenschap (WK) in Sao Paulo, waar hij een bronzen plak pakte.

Los Angeles

Dit jaar doet de Edenaar niet mee aan het WK in Los Angeles. ,,Daarvoor heb ik helaas geen mogelijkheid. Alhoewel ik heel graag zou willen.” Elke dag is Keng met jiu-jitsu bezig. ,,Thuis heb ik een mat. Daar train ik ook. Sinds kort geef ik lessen bij Body Perfection. In maart ben ik na negen maanden teruggekomen uit Brazilië. Elke dag trainde ik daar meerdere malen per dag.”

Tien tot vijftien personen volgen nu al de trainingen van Keng. ,,Het is nog niet zo bekend. Om te beginnen moet je komen en trainen. Daarna werk je aan alle dingen. Heel veel mensen willen niet komen, omdat ze nog niet in vorm zijn. Of dat ze bang zij snel moe te zijn. Braziliaans jiu-jitsu is een sport waar alle leeftijden, alle mensen, alle geslachten aan mee kunnen doen. Pas als je wedstrijden wilt vechten, moet je veel aan conditie en kracht doen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie