Jaap van Lagen pakt punten bij debuut

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Van Lagen was de kwalificatie uitgekomen als nummer dertien. Dat de rijders in deze cup bijzonder aan elkaar waren gewaagd bleek wel uit het feit dat de eerste zestien rijders zich binnen een seconde hadden gekwalificeerd.

Korte vrije training breekt coureur op EDE - Op het circuit van Magny Cours heeft Jaap van Lagen zijn debuut gemaakt in de Mobil 1 Porsche Supercup. Onder moeilijke omstandigheden hield de rookie in zijn eerste race knap stand. Vanuit het achterveld wist Van Lagen op te klimmen naar de zestiende positie. Daarmee pakte hij in Frankrijk direct zijn eerste twee kampioenschappunten.

Regenbanden

Op zondagmorgen begon het amper een kwartier voor de race te regenen. Daardoor verscheen Van Lagen met regenbanden aan de start. De rijder met startnummer 17 kwam goed uit de startblokken en won direct een positie. Door de gladde baanomstandigheden gleden veel wagens van de baan. Van Lagen bleef uit de brokstokken. De Edese autocoureur was inmiddels opgeklommen naar een tijdelijke negende positie.

Van Lagen probeerde verder naar voren te rijden, totdat hij in de tweede ronde van achteren werd geraakt. De boerenzoon spinde en stond met de wagen achterstevoren. Hij wilde zijn weg weer vervolgen maar kreeg zijn versnelling niet snel in zijn achteruit, waardoor hij een minuut verloor op de rest.

Van Lagen sloot als één van de laatste weer aan. Hij herpakte zich goed. Via snelle rondetijden wist de coureur op een opdrogende baan naar voren te komen. Na elf van de totaal veertien ronden werd de race met een code rood situatie beëindigd. Van Lagen kwam uiteindelijk als zestiende over de meet.

,,De kop is eraf. Ik maakte vandaag gelijk mijn vuurdoop onder moeilijke omstandigheden, want ik had nog nooit met de Porsche in de regen gereden’’, bekende Van Lagen. ,,Er had veel meer ingezeten. Ik werd na twee ronden van achteren aangetikt, waardoor ik in de hairpin achterste voren stond. Ik zat klem in het verkeer en kreeg mijn versnelling niet snel in z’n achteruit. Hierdoor verloor ik veel tijd. Ook legde een deelnemer een groot oliespoor neer. Het leek wel of ik op een ijsbaan reed.’’

Rubber

,,Daarna zat ik weer in het juiste ritme en reed vervolgens supertijden. Ik was zelfs de snelste in de eerste sectie. Dat ik door een lichte botsing slechts zeven ronden in de vrije trainingen heb kunnen rijden, heeft mij in de rest van het weekend duidelijk opgebroken. De snelsten mochten namelijk als eerste de kwalificatie aanvangen en profiteerden optimaal van het rubber op de baan, die door de F1 wagens waren neergelegd, terwijl ik in het drukke verkeer zat. Dit kostte me al snel een halve seconde. Desondanks reis ik met veel kilometers in de benen af naar Silverstone. Ik heb daar nog nooit gereden, dus het wordt weer een compleet nieuwe ervaring voor me.’’

De wedstrijd op Silverstone wordt komend weekeinde gereden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie