Celstraf geëist voor verkrachting Edese vrouw

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Een 35-jarige man hoorde bij de rechtbank in Arnhem een forse gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen zich eisen, voor het verkrachten van een Edese vrouw in de nacht van 7 op 8 juli op het bedrijventerrein de Frankeneng in Ede. Of die verkrachting de reden is voor haar zelfmoord een paar maanden later, is een vraag die de rechters moeten beantwoorden. Mogelijk moet de Hagenees ook 15.000 euro aan smartengeld, die bedoeld was voor de vrouw, aan de erfgenamen betalen.

De Edese ging die avond stappen met een vriend, waarbij ze de Hagenees op het Museumplein ontmoette. De man had verlof van zijn TBS in het Lunterse Groot Batelaar, waar hij wordt behandeld vanwege een groot aantal geweldsdelicten.

Het tweetal ging met de Hagenees mee, omdat hij cocaïne bij zich had. Tegen 3 uur belandden ze op het industrieterrein. Daar werd de Hagenees handtastelijk. Haar vriend probeerde de man nog tegen te houden, maar hij werd erg agressief en de vriend vluchtte weg. Van een afstandje moest hij toezien hoe de Edese werd geslagen en bruut werd verkracht. Hij belde 112, maar dat was niet meer nodig omdat een beveiligingswagen passeerde. De bewaker probeerde de verkrachter nog te pakken te krijgen, maar die wist te ontkomen. ,,Ik heb het niet gedaan", hoorde de bewaker nog schreeuwen. Een paar uur later werd de vermeende verkrachter op de Frankeneng door de politie aangehouden. Ook toen gedroeg hij zich agressief.

Volgens de verdachte had de Edese vrijwillig seks met hem. ,,Ze stuurde haar vriend zelf weg. Maar toen die auto passeerde werd ze opeens hysterisch en begon te schreeuwen", zo vertelde hij de rechters. ,,Daarop ben ik weggegaan. Ik had geen zin in gedoe." Zijn advocate pleitte voor vrijspraak wegens onvoldoende bewijs. Zij twijfelde met name aan de getuigenverklaring van de vriend van de Edese. Ook is nooit medisch onderzocht of de vrouw die nacht is mishandeld. Ze had blauwe plekken, maar de Hagenees had haar horen zeggen dat ze door haar vader werd geslagen.

Voordat het proces begon is de vrouw dood gevonden in een kraakpand. Ze had een overdosis drugs genomen, vermoedelijk als zelfmoordpoging. Of dit in direct verband staat met de verkrachting is onduidelijk. De vrouw kampte al langer met drank- en drugsproblemen. Zij verbleef bij het Leger des Heils omdat zij haar ouderlijk huis was ontvlucht. De advocate van de Hagenees noemde het daarom wrang als de 15.000 euro smartengeld zou worden toegewezen aan de ouders.

(APA) De uitspraak is over twee weken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie