Eisen van tien en acht jaar voor reeks overvallen op de Veluwe

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Een 23-jarige inwoner van Harderwijk heeft voor de Zutphense rechtbank tien jaar cel tegen zich horen eisen. Hij wordt verdacht van elf gewapende overvallen op benzinestations, banken en een woonhuis op de West-Veluwe, die voor veel onrust in de regio hebben gezorgd. Zijn vermoedelijke mededader, een 20-jarige inwoner van Barneveld kreeg een eis van acht jaar om de oren. Hij wordt ook verdacht van verduistering van honderdduizend euro van de SNS- bank in Barneveld, waar hij als stagiaire werkte.

De Veluwe en Flevoland werden tot begin 2007 geteisterd door gewapende overvallen, veelal op benzinestations. Op 19 december vorig jaar werd Barnevelder R.R.L. op heterdaad aangehouden bij een pomp in Nulde (gemeente Putten). Hij bekende tenslotte ook drie gewapende overvallen op 17 december op benzinestations in Harderwijk en Nijkerk. Daarbij zou in totaal 1600 euro buit zijn gemaakt.

Zijn kompaan in het kwaad, Harderwijker die later werd opgepakt, wees hem echter ook aan als de mededader van overvallen op banken in Hierden (bij Harderwijk), Zwartebroek (gemeente Barneveld) en op een woning in Ede, eind vorig jaar. In laatstgenoemde zaak zijn de twee bewoners 's nachts in hun huis overvallen. De buit bedroeg hier onder meer tweeduizend euro en horloges ter waarde van 40.000 euro. De tip zou van de Barnevelder zijn gekomen.

Zo openhartig als Harderwijker H. uiteindelijk was, zo terughoudend was Barnevelder L., terwijl hij volgens justitie toch meer dan de vier toegegeven pompovervallen op zijn geweten heeft. H. en L. zouden om en om als chauffeur van de vluchtauto en als daadwerkelijke overvaller hebben gefungeerd.

Het idee van de bankvervallen zou ook van L. afkomstig zijn. Hij had stage gelopen bij een bank in Barneveld, en zou daardoor iets weten van de procedures bij banken. Enkele maanden na zijn stage ontdekten ze bij de bank dat hij begin 2006 een ton in euro's had overgeheveld van een tussenrekening van de bank, via een klant, naar zijn eigen rekening. Hij had daarbij de naam van een collega gebruikt, die gemachtigd was om overschrijvingen te doen. Veertigduizend euro had hij vergokt, een schade die zijn vader na het bekend worden ervan heeft vergoed. De rest lag nog thuis of stond op een rekening van L. en is terug bij de bank.

De overvallen op de banken in Hierden en Zwartebroek mislukten overigens omdat het te lang duurde voor medewerkers de kas konden openen. In Zwartebroek zijn twee medewerksters en een toevallig passerende voorbijganger korte tijd gegijzeld geweest.

Hoewel het Openbaar Ministerie waardering had voor de proceshouding van de Harderwijker die alles bekende, eiste ze toch zwaarder tegen hem, omdat hij voor een hoger aantal overvallen genoteerd stond.

De rechtbank doet op 17 juli uitspraak (JPZ).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie