‘Schaap’ dat bruggen bouwt

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Op die vergelijking gingen diverse fracties in. ,,Liever zien we een schaap met beide benen op de grond. Een standvastig persoon van protestants christelijke signatuur’’, zei Lambert Kisteman (SGP). ,,Schaap met beide benen in de Edese grond’’, is de wens van Willy Hulsebos (VVD). ,,Het kernwoord is voor ons: lef. Groot uitgangspunt is voor ons: geschiktheid.’’ Eric Leltz van GroenLinks/PE wilde het vijfde pootje van het schaap er nog net niet uit draaien, maar liever ziet hij een gewoon ‘schaap’ met vier poten, dat sterk op de grond staat. ,,Integriteit, onafhankeljkheid, benaderbaar, slim, geen machtsvertoon en bindend zijn voor ons kernwoorden’’, aldus Leltz.

Burgemeester mag krachtige vrouw zijn EDE - Een ‘bruggenbouwer’, dat is wat de nieuwe burgemeester zeker moet zijn. En...het mag best een vrouw zijn, zeker van de VVD. Donderdagavond overhandigde Bert Komdeur, namens de vertrouwenscommissie, de profielschets aan commissaris van de koningin Cornielje. ,,U verwacht wel èrg veel, het bekende schaap met de vijf poten’’, aldus Cornielje.

De commissaris van Gelderland stelde voor om de burgemeester naast het thema veiligheid ook een inhoudelijke portefeuille te geven, maar hier bleken de meeste fracties niet zo van gecharmeerd. ,,Hij moet geen projecten trekken, maar naast de wethouders staan’’, verklaarde Jos van Kroonenburg (PvdA). ‘Coachen’ is in die zin ook een kernwoord bij het CDA.

Omdat van de nieuwe burgemeester ervaring wordt gevraagd in verband met een aantal zware thema’s in Ede, zal hij of zij niet piepjong kunnen zijn. Er klonk een richtlijn van tussen de veertig en zestig jaar. ,,Dan kan het dus best iemand van 59 worden’’, voegde Cornielje toe.

En wat betreft de politieke kleur zou het de partijen niet uitmaken, omdat de nieuwe burgemeester op de eerste plaats geschikt moet zijn. ,,Maar wel natuurlijk iemand die behoort tot de hoofdstromen en niet van een partij die hier niet eens in de raad is vertegenwoordigd’’, zei Van Kroonenburg. ,,Als u dat zo aangeeft, moet u daar ook niet op terugkomen, hè...?’’ stelde Cornielje de vraag.

In dat verband waren het de SGP en het CDA die in de tweede termijn nogmaals benadrukten dat zij het toch wel erg wenselijk vinden als het iemand met een christelijke levensovertuiging wordt. En de PvdA accentueerde de voorkeur van een vrouwelijke burgemeester. ,,Het is fijn dat we al kunnen wennen.’’

Jos van Heuveln (ChristenUnie) ziet graag iemand die bij wijze van spreken zowel de ‘Tale Kanaäns’ als het arabisch begrijpt, weer met het oog op de bruggenbouwer eigenschap. Ook Koos van Boven (GemeenteBelangen) staat daar erg achter, voor wie als lokale partij de ‘kleur’ niet uitmaakt.

,,Erudiete persoonlijkheid, beschaafd, academisch van geest, democraat in hart en nieren, iemand die alle inwoners gelijk behandeld.’’ Zo verwoordde ten slotte Marcel van Dalen (D66) zijn wensen. Dit raadslid werd even later met een amendement van GemeenteBelangen, gesteund door alle andere partijen, buiten de vertrouwenscommissie gehouden die zich gaat buigen over de sollicitatieprocedure, omdat het vertrouwen in hem is verdwenen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie