D66 valt buiten vertrouwenscommissie

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Marcel van Dalen van D66 is als enige fractievoorzitter buiten de boot gevallen van de vertrouwenscommissie die zich gaat buigen over de sollicitatieprocedure van een nieuwe burgemeester. Donderdagavond diende GemeenteBelangen hiervoor een amendement in dat door alle andere partijen gesteund werd, los van D66 natuurlijk.

,,De fractie van D66 heeft zeer recent door vragen over het vervoer van de burgemeester opnieuw een voorbeeld gegeven van haar beleving van wat nu de belangen van de gemeente Ede zijn. Dat daarbij zelfs de integriteit van mevrouw Netelenbos in het geding kwam, deed blijkbaar niet ter zake. De wijze van optreden staat helaas niet op zichzelf, maar past in een reeks van acties van deze fractie. Daarom is de vertrouwensbasis ontvallen om met deze fractie in de vertrouwenscommissie het gemeenschappelijk belang van de gemeente na te streven’’, zo luidt het amendement.

,,Van Dalen kondigde vijf jaar geleden aan dat er een ijzige wind van zijn kant zou gaan waaien. Nou die hebben we gekregen. Dat roept irritaties op’’, lichtte Jos van Kroonenburg (PvdA) toe. Wel zei hij toch moeite te hebben met het amendement vanwege het democratisch recht van de achterban om mee te spreken.

Het was de spreekwoordelijke ‘druppel’ voor Jos van Heuveln (ChristenUnie) en Bert Komdeur (CDA) zei te zeer te hechten aan een sfeer van vertrouwen in de bewuste commissie. ,,Er is iets geknapt’’, aldus Eric Leltz van GroenLinks/PE. ,,Het is een verschrikkelijk zwaar middel, maar toch...’’, zei Willy Hulsebos (VVD).

Van Dalen zelf vertelde dat hij het amendement als straf ziet voor het stellen van kritische vragen. ,,Op deze manier is de gemeenteraad bevorderd tot tribunaal. Het is moedwillig een standrechterlijke executie uitvoeren van de lokale democratie. Van Dalen moet een lesje geleerd worden. De methode is een gemeenteraad onwaardig’’, reageerde de fractievoorzitter van D66.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie