Alliantie ziekenhuis en universiteit over voeding

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit hebben dinsdag hun samenwerking bekend gemaakt op het terrein van voeding. Door de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst is deze bijzondere alliantie een feit. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft de ambitie om hét ‘voedingsziekenhuis’ van Nederland te worden. Door de eerste alliantie op dit gebied wordt het ‘zorgpad’ voeding voor patiënten wetenschappelijk onderbouwd. In het zorgpad is er structureel aandacht voor de voedingstoestand van patiënten: zowel voor, tijdens als na hun ziekenhuisopname.

Het is bekend dat 25 tot 40 procent van de patiënten ondervoed de Nederlandse ziekenhuizen binnenkomt. Vaak wordt ondervoeding niet herkend. Reeds bij het eerste consult door de huisarts of contact op de polikliniek (nog voor opname dus) blijken al veel patiënten ondervoed. Door ondervoeding herstellen patiënten langzamer, is er sprake van een hoger aantal complicaties en zelfs van hogere mortaliteit. Het ziekenhuis voorziet daarom door middel van het zorgpad in voedingsscreening: thuis, door de verpleegkundigen van het kruiswerk of de huisarts en/of bij het eerste bezoek aan de polikliniek.

Door vroegtijdige screening en extra voedingszorg kan de toestand van de patiënt al voor de opname verbeteren. Voor de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit betekent de samenwerking een uitbreiding van het patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek zowel in de kliniek als daarbuiten. Onderzoeksvragen bij ondervoeding betreffen onder meer vitaminetekorten bij darmaandoeningen, anorexie bij kanker, voeding en cognitie bij geriatrische patiënten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie