Zevende positie voor Hans Peter Minderhoud in Kür

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - En weer was het Isabell Werth die Anky van Grunsven (Erp) met Keltec Salinero de baas was. Na in de Grand Prix en de Spécial Anky naar de tweede plaats te hebben verwezen was Werth op zondagochtend, in normaal het sterkste onderdeel van Van Grunsven - de Kür, haar voor de derde maal de baas. Voor Anky was het even slikken: ,,We hebben net te veel foutjes gemaakt." Na een negende plaats in de Grand Prix Spécial, werd Harskamper Hans Peter Minderhoud in de kür zevende.

De meningen waren verdeeld of de zege van Werth verdiend was of niet, maar feit is wel dat er in de vijfhoofdige jury wel een Duitser zat, maar dat geen Nederlander de Kür mocht beoordelen. Daarmee lijkt een trend te zijn gezet in het welles nietes spel, waaraan de dressuursport vaak mank is gegaan. Zoals het ook tot een discussie leidde hoeveel rondjes Werth rond de baan had mogen rijden om haar Satchmo aan de atmosfeer in het stadion te laten wennen, terwijl Anky amper halverwege de eerste lange zijde was toen het belsignaal klonk dat haar noodde tot binnenrijden. Goed. Anky had foutjes. Het halthouden was moeizaam, er werd een taktfout gemaakt in de uitgestrekte draf en de changementen om de pas werden weer eens ingezet met het zo langzamerhand traditionele hupje. Daarbij komt ook nog eens dat Anky heel goed wist dat het er misschien niet zo relaxed had uitgezien als dat het had aangevoeld.

,,Ik ben op zoek naar de finesses en in de vijf jaar dat ik in Aken rijdt heeft Salinero nog nooit willen stilstaan. Weet je, Salinero is een paard dat heel graag wil werken en soms pakt dat uit op een andere wijze dan mij lief is", aldus Van Grunsven.

Isabell Werth reed een gedegen proef, die met lef en bravoure werd gereden. De rit sprankelde en de nieuwe muziek van Vangelis ondersteunde het perfect. Het klonk als een aria gezongen door een alt uit een opera en gaf de proef iets uiterst gedragen mee. Mooi was het in ieder geval en fouten waren niet zichtbaar. Daarbij werd er door Isabell en Satchmo energiek gereden, terwijl er bij Anky en Salinero misschien een mate van matheid over de rit lag.

Anky werd dus voor de derde maal in drie wedstrijden verslagen door Werth, maar op het EK in Turijn worden pas de medailles verdeeld en als Anky en Salinero weer meer wedstrijdritme hebben kan het niet anders of de Erpse vecht zich terug naar haar Koninginnerol.

Gedegen

Hans Peter Minderhoud (Harskamp) stuurde Exquis Nadine naar een gedegen zevende plaats in de Kür en bij Minderhoud was er dan ook alle reden tot tevredenheid. ,,Deze Kür is pas af en reed hem in Aken voor het eerst. In de eerste overgang van passage naar piaffe viel Nadine even stil, maar hervond zich daarna stralend." Misschien zou Nadine net even meer lengte in de hals mogen tonen gedurende de gehele rit, maar de changementen, zowel om de pas als om de twee passen, waren recht, groot en mooi doorgesprongen. Ook de overgangen waren zonder uitzondering mooi.

Kirsten Beckers ('s-Gravendeel) werd met Broere Jazz negende. Ook zij liet een sterke proef zien met sterke piaffe en passage momenten, waarbij het fraaie beeld even wordt verstoord omdat Jazz iets kort wordt in het front. Ze miste een paar changementen om de pas, maar de laatste lijn, die in uitgestrekte draf werd gereden, toonde de moed en het lef van de amazone.

Briar werd met de Zweed Jan Brink derde, voor de Zwitserse Silvia Iklé met Salieri CH, die nog steeds ongelooflijk veel indruk weet te maken met zijn onnavolgbare piaffe en passage.

Uitslag Kür op muziek:

1. Isabell Werth (Dui) - Satchmo - 82.350%

2. Anky van Grunsven (Erp) - Keltec Salinero - 81.450%

3. Jan Brink (Zwe) - Briar - 77.550%

7. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) - Exquis Nadine - 73.200%

Bron: KNHS

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie