Zoek woning op Huiswaarts.nu

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De inschrijfduur, die meegenomen wordt vanuit het oude systeem bij Woonstede in Ede, geldt nog steeds. Hoe meer jaren je opgebouwd hebt, hoe groter de kans is op een ‘aanbodwoning’.

Corporaties WERV bundelen krachten EDE - Eén grote etalage voor 20.000 woningzoekenden, dat is Huiswaarts.nu . Vanaf vrijdag 6 juli is de nieuwe website voor de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal (WERV) te bekijken. Hier presenteren acht woningcorporaties wat zij aan (huur)woningen te bieden hebben. Als je ingeschreven staat, mag je reageren op de huizen in alle vier de gemeenten.

door Freek Wolff

Nieuw zijn de ‘lotingwoningen’. Wekelijks is er een deel van de huizen dat verloot wordt, zonder dat hierbij naar de inschrijfduur wordt gekeken. Zo maak je kans om snel in aanmerking te komen voor een huis.

Ten derde is er de ‘optiewoning’. Dit zal inwoners aanspreken die geen haast hebben met verhuisplannen. Liefhebbers kunnen een optie nemen op een bepaalde groep, waarvoor een wachttijd geldt (zoals seniorenwoningen).

Kostte inschrijving als woningzoekende voorheen niets, nu is dat anders. Tot 1 januari 2008 is inschrijven nog gratis, maar daarna geldt 25 euro bij aanvang en 10 euro per volgend jaar.

Voor personen die noodgedwongen en dringend een andere woonruimte nodig hebben, is er de Urgentie Commissie WERV (UCW). Mensen in een acute noodsituatie krijgen dan voorrang op anderen, waarbij het alleen gaat om een minimale oplossing van het woonprobleem.

Uiteraard gelden nog steeds de criteria van maatschappelijke of economische binding met de woonplaatsen, maar nu ook voor het gehele WERV-gebied.

Het doel van Huiswaarts.nu was, naast de samenwerking, om veel regels af te schaffen en het eenvoudiger te maken. ,,In het woud van regels is erg gesnoeid. We gingen op zoek naar een zo rechtvaardig mogelijke regeling’’, lichtte Ad van Hees vrijdag toe, wethouder van Rhenen en voorzitter van het WERV-overleg.

Ook Lex Janssen gaf zijn visie, als directeur van de Wageningse corporatie. Wat hem betreft wordt er nóg meer gewerkt naar één open woningmarkt. De samenwerking ging immers goed. ,,Ook voor senioren, gehandicapten, mensen uit Utrecht en deels elders uit Gelderland. Liefst zou ik één regionaal loket zien.’’

Van Hees gaf toe dat met Huiswaarts.nu geen extra woningen gerealiseerd worden. In totaal bieden de vier gemeenten nu 127.000 huurwoningen, maar de woningnood is nog steeds groot. Ook wethouder Simon van de Pol uit Ede geeft dit ronduit toe. ,,We mochten heel lang niet bouwen van de provincie in het buitengebied. Bovendien hebben we zo twee en een half jaar verloren aan de fijnstofproblematiek en overleg met projectontwikkelaars in Kernhem-B. Ten derde zie je fikse verdunning van het aantal mensen per woning. Dus heb je meer huizen nodig.’’

De wethouder ziet wel voordelen met Huiswaarts.nu , zoals de samenwerking. ,,Nee, ik zie geen grote verhuizingstromen van gemeente naar gemeente op gang komen. Dat zal wel meevallen.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie