Polar Bears Ede neemt initiatief voor talentontwikkeling in de regio

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Zeven Gelderse waterpoloverenigingen slaan de handen ineen met als doel het totale niveau van het waterpolo in de regio Midden en Zuid Gelderland (Veluwe/ Valleigebied/ Rivierengebied omhoog te stuwen. Het initiatief voor de samenwerking is genomen door topclub Polar Bears Ede, regerend landskampioen bij zowel de vrouwen als de mannen. De andere deelnemende verenigingen zijn DWK (Barneveld), RZC/EZZ (Renkum/Zetten), De Rijn (Wageningen), PFC Rheden (Rheden/ Velp), De Spreng (Brummen/Eerbeek) en NDD/He-Key (Doetinchem/Hengelo Gld).

Hans Frankenmolen, voorzitter van de Edese club, licht toe: ,,Als Polar Bears hebben wij aangegeven dat wij gerichte aandacht willen geven aan talentontwikkeling en daarmee een belangrijke bijdrage willen leveren aan de verbetering van het kwaliteitsniveau van het waterpolo in de regio. Polar Bears wil daartoe binnen de eigen vereniging een zogenaamd Talenten Opleidings Plan uitvoeren. Dit zogenaamde TOP willen we openstellen voor talenten uit de regio."

Het is de bedoeling dat de regionale talenten meetrainen in Ede, maar in eerste instantie lid blijven van hun eigen vereniging. Pas als er voldoende indicaties zijn dat een dergelijk talent voldoende potentie heeft om de nationale top te halen (Jong Oranje en/of hoofdklasseniveau), kan overschrijving plaatsvinden naar Polar Bears. Frankenmolen: ,,Zo'n overgang zou ons inziens in volstrekte harmonie moeten gebeuren, met een ritueel afscheid bij de club en een positieve uitstraling in de lokale pers. Als de nationale top in de praktijk onhaalbaar blijkt te zijn, zullen wij stimuleren dat de betreffende speler/ster terugkeert 'op het oude nest' om de opgedane kennis en ervaring door te geven binnen de eigen vereniging."

Het voordeel voor Polar Bears is duidelijk. Frankenmolen: ,,Er kan geput worden uit een regionale vijver met potentiële talenten, zodat onze ambitie om hofleverancier te zijn van (Jong) Oranje eerder kan worden waargemaakt en wij onze leidende positie in het nationale waterpolo kunnen handhaven."

Maar er zijn ook voordelen voor de omringende verenigingen in de regio. Zo zal Polar Bears met de samenwerkende verenigingen tweemaal per jaar een themabijeenkomst organiseren op bestuurlijk niveau. Daarnaast wil men een gezamenlijke opleiding van jeugdtrainers gaan verzorgen en is het de bedoeling dat de topspelers en -sters van Polar Bears 1 regelmatig gasttrainingen gaan verzorgen bij de andere verenigingen. Ook hoort het spelen van demonstratiewedstrijden tot de mogelijkheden.

Verder zal door Polar Bears binnen het samenwerkingsverband in beginsel iedere maand een jeugdtoernooi worden georganiseerd. Deze toernooien zijn voor de verschillende leeftijdsklassen van minipupillen tot en met de groep onder 17 jaar en zijn sterk gericht op instructie en leren. Jeugdspelers/sters van de regioverenigingen hebben bovendien gratis toegang bij hoofdklassewedstrijden van Polar Bears in Zwembad De Peppel.

Frankenmolen tot slot: ,,Polar Bears kiest ervoor om een TOP in eigen beheer uit te voeren, maar stelt zich uitdrukkelijk open voor deelname van buitenaf en is graag bereid om vanuit een streven naar een win-win-situatie de verenigingen in de regio met raad en daad bij te staan. Polar Bears wil graag talenten van buiten opleiden, wil in deze ambitie volstrekt open en duidelijk zijn en wil in goede afstemming en harmonie met de verenigingen in de regio samenwerken."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie