‘De groene grens’ met 95 hectare natuur tussen Ede en Veenendaal

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Het gaat om een unieke groenzone die de leefomgeving voor veel planten en dieren vormt, terwijl de landelijke uitstraling behouden blijft. En die ook recreatieve mogelijkheden biedt. Voor de ontwikkeling van het gebied moeten de gemeenten grond aankopen van de huidige eigenaren. Ede en Veenendaal gaan niet onteigenen, maar de kavels aankopen door vrijwillige medewerking van en in samenwerking met de eigenaren.

EDE - Een groenzone van 95 hectare, ruim twee kilometer lang en driehonderd meter breed tussen Ede en Veenendaal gaat ‘de groene grens’ heten. Woensdagochtend 11 juli werd door de twee betrokken wethouders Dekker en Sanders een handtekening gezet voor deze samenwerkingsovereenkomst. In dit grensgebied wordt een woongebied van 10 hectare gerealiseerd. In 2009 moet de realisatie beginnen.

‘De groene grens’ bevindt zich tussen de Dragonderweg en de Zuiderkade (pal ten zuiden van het Pakhuisviaduct) en vormt een groen gebied tussen Ede en Veenendaal. Het gebied heeft nu een agrarische bestemming, is in particuliere handen en is niet opengesteld voor publiek. Het wordt een gebied dat uitnodigt om te wandelen, te fietsen en te recreëren. Het natuurgebied markeert ook waar woningbouw stopt en dus geen stedelijke uitbreiding meer mogelijk is.

In de toekomst verandert het oorspronkelijke agrarische karakter aan de oostzijde, doordat enkele grondeigenaren hun bedrijf zijn gestopt, anderen een recreatief bedrijfje zijn begonnen of in samenspraak met de gemeente een ander alternatief hebben gevonden. Het plangebied verbindt de natuurgebieden de Bennekommer Meent, de Blauwe Hel, de Hel en de Grebbelinie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie