Stevin- en Beeckmankazerne mogelijk drie jaar langer open

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE - Rob Vollaard, majoor en kazernecommandant in Ede, sluit niet uit dat de Stevin- en Beeckmankazerne nog drie jaar langer in gebruik kunnen blijven door Defensie. Dan zouden de gebouwen wel 'terug' gehuurd moeten worden van de gemeente Ede, omdat die vanaf 1 januari 2010 de nieuwe eigenaar wordt van alle kazerneterreinen.

door Freek Wolff

,,In het convenant staat dat we het terrein van honderd hectare sowieso schoon op moeten leveren, dus daar heb je tijd voor nodig. Bovendien is de gemeente er bij gebaat dat de gebouwen niet direct leeg komen te staan. Ze zal het waarschijnlijk juist prettig vinden om het aan ons te verhuren'', aldus Vollaard.

Het oorspronkelijke vertrekjaar van Defensie is reeds verschoven van 2007 naar 2010. ,,Die beslissing is genomen en dat blijft zo'', zegt Vollaard. ,,We gaan ervanuit dat het terrein dan overgedragen wordt'', reageert wethouder Wilke Dekker. ,,Ons hebben nog geen signalen bereikt dat het anders is. We kunnen weinig met verhalen 'uit het veld' en het gaat ons niet aan hoe het bij Defensie is geregeld. We gaan nu uit van de afspraak.''

Tegelijkertijd sluit de wethouder verhuur van sommige gebouwen aan Defensie niet uit. ,,Het masterplan met nieuwbouw in Ede-Oost moet gefaseerd worden uitgewerkt. Het is een enorm terrein, dus je kunt toch niet alles tegelijkertijd realiseren. Maar het eindplaatje is wel duidelijk...'', vertelt Dekker.

De gehele luchtdoelartillerie is reeds vanuit de Edese prins Mauritskazerne vertrokken naar De Peel. Intussen is de Beeckmankazerne nog in gebruik voor de C2 (Command & Control Staf Support Centre), met hooggeschoold personeel op computertechnisch gebied. Op de Stevinkazerne staat de School Verbindingsdienst, waar militairen een opleiding krijgen in communicatietechnologie, terwijl hier ook de 'Divi' is gehuisvest, de voormalige school van de militaire inlichtingendienst ('spionnenschool'). Daarnaast zijn er nog honderden mensen ondersteunend in dienst in de keuken, het restaurant, de groenvoorziening, herstel en heb je de huismeesters.

De School Verbindingsdienst moet verhuizen naar Amersfoort, maar de realisatie hiervan heeft vertraging opgelopen. Oud-kapitein Martin van der Velden wijst er op dat dit voor Defensie een zeer kostbare aangelegenheid is en dat het in deze tijd, met dure acties in Uruzgan, niet bepaald gewenst lijkt. ,,Nieuw te bouwen infra gaat tientallen miljoenen euro's kosten'', aldus Van der Velden. Vandaar dat voorlopige stationering en verlenging in Ede voor de hand ligt. ,,Hier ligt hoogwaardige infra met gebouwen boven en onder de grond. In alle kamertjes zit ict-technologie.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie