Twee nationale collecties Passiflorahoeve

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Naast vele honderden Passiflora’s uit de hele wereld herbergt de Harskampse zorgboerderij ook ruim honderd soorten Aristolocha’s (‘pijpbloemen’). De meeste Aristolochia’s komen uit Zuid-Amerika. Kenmerkend voor deze planten is een soort pijpenkop en -steel achter de bloem. Deze hebben een functie binnen een gespecialiseerd bestuivingsmechanisme. De plant geeft een sterke geur af, die vliegen aantrekt. Zij moeten als bestuiver aan het werk. Het binnenste deel van de bloembuis (de ‘steel’) is bedekt met haren, die de richting uitstaan waarin de vlieg zich noodgedwongen voortbeweegt. Zo raken de vliegen met stuifmeel overdekt. Dan nemen de haartjes in de pijp een andere stand in en kan de vlieg weer naar buiten, om andere bloemen te bestuiven.

HARSKAMP - Eerder ontving de Passiflorahoeve het predikaat ‘nationale collectie’ voor zijn Passiflora’s. Nu verstrekte de Stichting Nationale Plantencollectie de hoeve ook zo’n keurmerk voor een verzameling Aristolochia’s.

De bijzondere bloemenfamilie is te zien als de Passiflorahoeve geopend is voor publiek: op donderdag tot en met zaterdag tot eind september, van 10 tot 16 uur. Naast de planten is een tropische vlindertuin te bezichtigen, en - pas nieuw - een Europese vlindervolière. De entree is vier euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie