Eindexamenkandidaten Marnix College terug uit Lapland

20 juli 2007 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - Drie leerlingen van het Marnix College in Ede zijn terug van hun reis naar Lapland. Jessica van der Wal (17) uit Wageningen, Aline de Groot (17) uit Bennekom en Marianne Verkooijen (18) uit Oosterbeek kregen deze bijzondere reis als prijs voor het profielwerkstuk biologie dat ze voor hun eindexamen VWO hebben gemaakt.

door Jet Kooderings

,,Het beste werkstuk in jaren", zo werd het door hun docente beoordeeld. Het onderzoek richtte zich op de bestrijding van blauw algen door middel van watervlooien. ,,We hadden zelf het gevoel dat het werkstuk wel redelijk in elkaar zat, maar we hadden geen echte uitkomst gevonden. Wat we dachten dat er uit het onderzoek moest komen, kwam er niet uit," vertelt Marianne Verkooijen, in de achtertuin van haar ouderlijk huis. ,,Bij de eindbeoordeling zei onze docente dat de metingen buiten het bereik van de machine waren gevallen. Als we dat op tijd hadden geweten was het helemaal een goed onderzoek geweest, ook omdat het in het Engels is geschreven," vervolgt Marianne haar verhaal.

Op aanraden van de docente stuurden ze hun ecologische werkstuk op naar de Vrije Universiteit van Amsterdam om mee te dingen naar een reis naar Lapland samen met ecologen van de universiteit. Van de vijftig ingezonden werkstukken werden er veertien geselecteerd. Tien daarvan gingen voor de prijs van 1000 euro, de andere vier voor de reis naar Lapland. Op 6 juni moesten de drie leerlingen van het Marnix College een presentatie geven en aan het eind van de dag kregen ze te horen dat ze gewonnen hadden.

Walvissafari

Van 5 tot en met 12 juli zijn Marianne, Jessica en Aline naar Lapland geweest samen met twee begeleiders van de Vrije Universiteit en nog een meisje dat daar onderzoek gaat doen. Het gezelschap bracht in de eerste helft van de week een bezoek aan het weerstation in Abisko, waar onderzoek wordt gedaan naar klimaatsveranderingen. Verder is er veel gewandeld, waarbij 94 verschillende vogelsoorten zijn gezien. ,,De tweede helft van de week gingen we met een bootje de ijszee op en hebben we een walvissafari en een papegaaiduikerssafari gedaan. Op één eiland hebben we wel 160.000 papegaaiduikers gezien," vertelt Marianne enthousiast. Net terug van haar reis naar Lapland is ze nog helemaal onder de indruk van wat ze daar gezien en meegemaakt heeft. Nog meer ingenomen is ze met het feit dat ze bij thuiskomst hoorde dat ze is ingeloot voor de studie medicijnen in Nijmegen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie