Coen Wit doet mee aan zonrace Australië

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - De zonnewagen van het Solar Team Twente, de Twente One, wordt op donderdag 26 juli onthuld in Enschede. Student Coen Wit, afkomstig uit Bennekom, is een van de zestien teamleden en zal met het Twentse team op 21 oktober de strijd aan gaan tijdens de Panasonic World Solar Challenge in Australië. ,,Erg spannend allemaal, de onthulling is een belangrijk moment”, vertelt Coen.

Na maanden van ontwerpen, productie en testen is het zo ver. De zonneauto is klaar voor de race. Een jaar lang hebben Coen en vijftien andere studenten van de Saxion Hogescholen en de Universiteit Twente samen met het bedrijfsleven hard gewerkt. Het doel van het ambitieuze team is het behalen van een podiumplaats. ,,Binnen het team ben ik verantwoordelijk voor de aerodynamica van de auto, een hele klus. Nu laten we zien hoe ver we al zijn gekomen met z’n allen en daar ben ik erg trots op”, aldus Coen.

Het bijzondere ontwerp is totaal anders dan de overige zonneauto’s. Hiermee wordt een risico genomen, maar het team laat zien dat ze niet bang zijn om een stap vooruit te maken. Er wordt gebruik gemaakt van een kantelend zonnepaneel. Speciale lenzen concentreren het zonlicht op het beperkt beschikbare oppervlak zonnecellen. Op deze laatste techniek is zelfs patent aangevraagd en deze is veelbelovend voor de toekomst van schone energie. Ruim veertig teams uit meer dan twintig landen zullen deelnemen aan de race.

Eind oktober bestaat de World Solar Challenge twintig jaar. De reglementen van de race zijn ingrijpend gewijzigd. De zonneauto’s zullen meer eigenschappen van een gebruiksauto hebben. Zo moet de bestuurder rechtop zitten, is er een maximaal oppervlak van zes vierkante meter aan zonnecellen en moet de auto beschikken over koplampen, een stuurwiel en een claxon.

De World Solar Challenge is een wedstrijd van Noord naar Zuid-Australië over ruim 3000 kilometer voor auto’s die uitsluitend rijden op zonne-energie. De race legt een basis voor toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie