Onbetaalde arbeid wegens diefstallen

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

EDE (APA) - Een 19-jarige Veenendaler moet 180 uur onbetaalde arbeid verrichten voor een zestal diefstallen die hij in Ede pleegde. Daarnaast legde de Arnhemse politierechter de man een voorwaardelijke celstraf van twee maanden op. Ook moet de 19-jarige gedurende een proeftijd van twee jaar verplicht contact houden met de reclassering.

De Veenendaler stal eind maart van dit jaar een groot aantal levensmiddelen uit de schuur van zijn moeder, nadat hij door haar op straat was gezet. Hij ging samen met een vriend door het raampje naar binnen, haalde de vriezer leeg en nam een paar flessen frisdrank mee. Een paar weken daarvoor had hij de mobiele telefoon van zijn moeder al gestolen en had hij de hamsterkooi van zijn zus zonder haar medeweten aan kennissen ‘uitgeleend.’

Omdat een vriend van de 19-jarige een zijspiegel van zijn auto miste, besloten de twee in Ede een spiegel van eenzelfde auto af te halen en vast te schroeven op de auto van de vriend. Uit een auto, die op een parkeerplaats aan de Badweg te Ede stond, haalde de Veenendaler een jas, een groot aantal cd’s, een gevarendriehoek, wegenkaarten en een startkabel. Volgens de 19-jarige was de ruit van de auto al vernield en kon hij de spullen zo meenemen. Begin april van dit jaar heeft de Veenendaler twee paar schoenen uit een Edese winkel gestolen, waarmee hij een deel van zijn schuld bij een vriend kon vereffenen.

De Veenendaler zei tijdens de zitting dat hij de diefstallen pleegde omdat hij in die periode geen dak boven zijn hoofd had. Op deze manier zou de 19-jarige aan zijn eten zijn gekomen. Hij gaf aan schoon schip te willen maken, maar op welke manier dat zou moeten gebeuren weet de Veenendaler niet precies. De officier van justitie zei zich zorgen te maken over de 19-jarige man. Hij eiste een forse werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. Daarbij vroeg de openbaar aanklager de rechter de Veenendaler onder verplicht reclasseringstoezicht te stellen, omdat hij meent dat het de 19-jarige niet zal lukken om zijn leven in zijn eentje op orde te krijgen. De politierechter stemde in met de eis van de officiere. (apa)

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie